Té veel van het (wel) goede..

Peter Thunnissen Peter Thunnissen
9 mrt 2021

De schrijfster is van Poolse origine, haar ouders emigreerden met haar op vijfjarige leeftijd naar Canada. Zij is nu 75 en heeft een aardige wetenschappelijke carrière gemaakt. Van haar las ik eerder “Bad, mad and sad” met historische verhalen over slechte, gekke en maffe vrouwen. Nu gaat het in dit werk over een aantal misdaden (waarvan er drie zeer uitgebreid worden beschreven) in achtereenvolgens het Victoriaanse Engeland, het preutsere VS van de jaren tien-twintig der 20e eeuw en het meer libertijns en feministisch wordende Frankrijk van het begin der 20e eeuw. De toedracht, aanleiding en uitvoering der misdaden worden met behulp van historisch materiaal uitgebreid gepresenteerd, waarna het beloop van de rechtszaken in deze gevallen ook uitputtend wordt beschreven met veel oog voor de medische, psychologische, juridische achtergronden specifiek voor de tijd en maatschappij van dat moment. Natuurlijk ook ruim aandacht voor de verschillende interpretatie in genoemde gebieden met betrekking tot het man-vrouwverschil. De verhalen spelen meest rond de fenomenen "crime passionel" en ontoerekeningsvatbaarheid. Mooie gegevensverzameling en interpretatie, wel érg veel details.

Meer recensies van Peter Thunnissen