De moeite wel waard

Peter Thunnissen Peter Thunnissen
13 mrt 2022

Verhalenbundel van een in de USA zeer bekende schrijver van wie ik nog niet eerder iets las. En inderdaad: zéér de moeite waard. In elk verhaal schetst hij enkele karakters, de omstandigheden waaronder en hoe die karakters met elkaar in contact komen, hoe het vervolgens naar elkaar toe of juist uit elkaar groeit zonder dat de schrijver daar op welke manier dan ook oordelen aan verbindt. Het diepst duikt hij steeds in de persoon van de oudere, intelligente, welwillende man en diens diepere zielenroerselen en overpeinzingen. Dit alles op een observerende, tegelijk meevoelende toon waarbij de schrijver aandacht geeft aan alle mogelijke overwegingen die leiden tot meningsverschillen dan wel misverstanden. Hierbij is de plot van elk verhaal veel minder belangrijk dan de verschillende karakters. Als je op zoek gaat naar verrassende ontknopingen moet je dit boek niet hebben. Maar als je van de hierboven beschreven soort verhalen houdt (een beetje in de stijl van Jonathan Franzen) dan zit je hier goed.

Meer recensies van Peter Thunnissen