Sfeervol

Peter Thunnissen Peter Thunnissen
15 mrt 2021

Aanstekelijk geschreven verhaal dat zich afspeelt in de Dickens-tijd in Engeland. Eerst leren we Susie kennen, een meisje van 17 jaar dat opgegroeid is onder de hoede van mevrouw B., een krachtige dame van naar ik schat achter in de 50 die in een armer deel van Londen een huis bewoont waarin zij een aantal baby’s huisvest die ergens anders “overbodig” waren en die zij hetzij in een nieuw gezin onderbrengt dan wel op een andere manier “helpt”. Zij woont samen net de heer Ibbs, die een louche soort kringloopwinkel runt. Beiden zijn niet afkerig van wat buitenwettelijks, en zo worden ook de drie bij hen inwonende jongeren opgevoed. Susie weet dat haar moeder kort na Susies geboorte aan de galg belandde vanwege een moord. Via een kennis, de gladde bedrieger Richard Rivers bijgenaamd “Gentleman” wordt een complot gesmeed waarbij Susie als kamermeisje aan het werk gaat op het landgoed van de obscure heer Lilly, in dienst van de 17-jarige Maud. Maud is het nichtje van de heer Lilly, haar moeder was krankzinnig en overleed kort na Mauds geboorte. De heer Lilly heeft zijn nichtje in huis genomen en voedt haar op een, zeg maar speciale manier op waarbij zij weet dat zij na haar achttiende verjaardag de beschikking zal krijgen over de erfenis van haar moeder. En dát weet de gladde Rivers ook… gegevens voor een mooi ouderwets spannend verhaal met veel verrassende ontwikkelingen waarbij de 19e eeuwse sfeer een belangrijke rol speelt én dat mooi is opgeschreven. Lijkt me goed geschikt voor verfilming. Dat het einde naar mijn smaak helaas wat zoetig is moet je dan maar voor lief nemen.

Meer recensies van Peter Thunnissen