Adembenemend debuut : dit smaakt naar meer !!!
Lys is een gyneacologe met een zware rugzak : ze sleurt een aantal trauma’s mee zoals het veel te jong overlijden van haar oudere broertje tijdens hun jeugd, familieruzies, verbroken familiebanden, een echtscheiding ....
Dit alles ontaardde in een alcoholverslaving, waarvan ze zich wel degelijk bewust denkt te zijn, maar het aan de buitenwereld niet wil toegeven.
Haar carrière als gyneacologe blijft ze verder doen : we maken kennis met enkel van haar patienten. De relaties van de gyneacologe met haar patienten is herkenbaar, vertelt vanuit het denkpatroon van de dokter zelf.
Ondertussen blijkt er een seriemoordenaar aan het werk te zijn die zijn slachtoffers gruwelijk verminkt en op hun lichaam een prachtige vlinder achterlaat. Er vallen meer en meer slachtoffers ...
Wat heeft dit alles te maken met een getraumatiseerde gyneacologe ? De seriemoordenaar komt dichter en dichterbij de gyneacologe : zal ook zij het slachtoffer worden ?
Het verhaal is goed opgebouwd, met tijdsvermeldingen zodat flashbacks duidelijk aangegeven worden. De schrijfstijl is soms wat apart, soms even wennen, maar zeker aantrekkelijk : het hoofdpersonage wordt voldoende uitgediept en haar denkwereld kunnen we goed volgen. Doorheen sommige scènes is er een aparte vorm van humor waar te nemen, vooral in het denkpatroon van Lys zelf, zodat er voldoende afwisseling is tussen het dramatische, het morbide, het menselijke, het spannende aspect.
Hier en daar zijn er enkele zinnen die qua opbouw niet helemaal kloppen en daardoor vreemd overkomen. De woordkeuze is soms iets te ver gezocht, al kunnen we dit in bepaalde gevallen wijten aan de Vlaamse taal.
Het verhaal is eerder drama dan thriller : aanvankelijk lijkt de lezer in een thriller getrokken te worden, maar hoe verder het verhaal evolueert, hoe meer de nadruk op drama wordt gelegd.
De cover van het boek en de korte beschrijving heeft me direct overtuigd om dit boek te lezen : ik ben er heel enthousiast aan begonnen en dit bleef zo doorheen het hele verhaal. Het boek leest ook heel vlot en was in een mum van tijd uitgelezen (jammer, het mocht nog wel even langer duren).
De wondermooie uitgave (heel aangenaam lettertype), de prachtige cover (die de auteur zelf maakte), de flyers, het publiceren van dit boek in eigen beheer .... verdienen een hele mooie pluim !!!
Ik ben heel erg tevreden “Gevlinderd” gelezen te hebben van deze onbekende auteur : een veelbelovend debuut !!! Ik geef aan “Gevlinderd” een score van 4,5 (op 5) : héél zeker dat de auteur volgende boeken zal uitbrengen die een score 5 zullen krijgen.