Lezen kan dan toch leuk zijn!

Pierre MG Peeters 01 oktober 2020
In Lekker boekie! volgen we een aantal jongeren uit 4VWO, die niet houden van lezen, maar op aangeven van de auteur jongens-leesclub Nescio hebben opgericht om hen klaar te stomen voor het mondelinge eindexamen Nederlandse literatuur.

Jip, zoon van de auteur, maakte een aantal klasgenoten warm voor het project dat op 18.09.2015 startte en eindigde maart 2018. Samen zullen ze gedurende tweeëneenhalf jaar boeken lezen, boeken bespreken, boeken aanreiken en zelfs deel uitmaken van de jury voor de literatuurprijs voor jongeren.

Bas Steman houdt de touwtjes in handen en vertelt hun dat alle te lezen boeken persoonlijk zullen worden aangekocht, om reden dat ze deze boeken naar het eindexamen moeten meenemen, opdat de docenten kunnen zien welke boeken ze lazen en dat deze zullen afwijken van de bekende en voorspelbare boeken die scholieren nu eenmaal lezen omdat het moet!

Bas Steman maakt de jongens-leesclub ook iets dat door te lezen een heel andere wereld zal opengaan, immers als lezer ga je op in de leefwereld van iemand anders, leer je andere culturen kennen, reis je de wereld af, leer je nadenken, leer je relativeren, leer je debatteren, leer je om een eigen mening te vormen, leer je tig aantal dingen.

In zeventien hoofdstukken beschrijft de auteur de bijeenkomsten van Nescio en hoe de desinteresse, de afkeer en terughoudendheid tot lezen, keer na keer omsloeg in interesse en de deelnemers enthousiaster werden en als het ware een leeshonger kregen.

Het is een vlot leesbaar boek, alsook een mooi en aanstekelijk verhaal vol fijne en verhelderende dialogen tussen de jongeren over boeken en literatuur. Ze leerden boeken ontleden en tussen de lijnen lezen, de symboliek van een tekst inzien en meekrijgen wat de auteur bedoelt maar niet expliciet neerschreef.

Bas Steman heeft een prettige schrijfstijl. Hij schrijft mooie volzinnen en verwoordt prachtig het denkpatroon en de ontwikkeling van de leesclubleden. Ik vond het leuk dat na ieder hoofdstuk onder de titel ‘Wat vindt Nescio ervan?’ de jongens hun gedachten konden/mochten formuleren, kritiek mochten/konden geven, …

De boeken die de jongens te lezen kregen, waren niet steeds de gemakkelijkste. Zo lazen en bespraken ze literaire romans zoals Wij van Elvis Peeters, De avonden van Gerard Reve en historische kanjers als Max Havelaar van Multatuli. Achteraan in het boek werd een boekenlijst opgenomen en in het boek zelf zijn nog tig verwijzingen naar andere toffe en interessante boeken. Zelf kende ik de meeste van deze boeken niet en na de enthousiaste reacties van Nescio, heb ik ze met veel plezier aan mijn leeslijst toegevoegd.

Het was een heel nobel idee en initiatief van de auteur om een leesclub op te starten en jongeren aan te sporen om te leren lezen en vervolgens van lezen te blijven houden. In deze opzet is hij alvast geslaagd… en de leesclubleden slaagden allemaal met brio voor hun mondeling eindexamen Nederlands.

Dit boek is een must voor iedereen begaan met lezen en leesbevordering. Het kan een aanzet, een middel zijn om klassikaal of onder vrienden leesclubs op te starten en het leesplezier bij kinderen, jongeren en zelfs volwassenen te bevorderen.

Het boek heeft een aantrekkelijke cover met een grote kleurrijke titel en een jongen geconcentreerd lezend in een boek. De aparte, maar leuke titel wordt in het boek verklaard.

Voor het prachtige en geslaagde initiatief, voor het interessante verhaal, voor de toffe leeslijst… waardeer ik dit boek graag met 4,5 sterren.

Meer fijne en leuke recensies op www.indeboekenkast.com

Meer recensies van Pierre MG Peeters