Anders dan liefde
Ik had mijn twijfels om met ‘Anders dan liefde’ te starten omdat op de cover van mijn boek stond dat Elle het boek omschreef als ‘een onweerstaanbaar modern sprookje’ maar wat ben ik blij dat ik het boek heb gelezen. ‘Anders dan liefde’ is zelfs anders dan een sprookje en anders dan louter chicklit – voor mij is het echt wel een behoorlijk geslaagde roman in een modern hedendaags jasje.
We maken kennis met de 29 jarige advocate Emily Haxby die haar weg zoekt als zelfstandige vrouw en nadenkt over de waarden en normen die voor haar belangrijk zijn in het leven en waar ze kan achterstaan. Ze heeft een leuke vriend Andrew maar toch verbreekt ze haar relatie met hem. Ze krijgt het benauwd en vraagt zich af of hij wel de ideale man is voor haar om mee te huwen, want vroeg of laat zou hij haar wel ten huwelijk vragen toch? Ook twijfelt ze of ze wel bij de juiste firma als advocate aan de slag is – staat ze wel achter de manier waarop ze zaken willen winnen en wilt zij daar wel deel van uit maken? Haar moeder is gestorven toen ze nog kind was en met haar vader heeft ze geen hechte band, ze zien elkaar weinig en als ze elkaar praten dan houden ze het vooral luchtig en oppervlakkig. Gelukkig is haar favoriete opa haar steun en toeverlaat sinds kleins af en kan ze altijd op hem rekenen. Ondanks zijn dementie is hij haar gids om de juiste keuzes te maken en de lijm in haar leven die de familiebanden versterkt.
‘Anders dan liefde’ is een mooi verhaal met thema’s die levensecht en herkenbaar zijn. Vroeg of laat komt iedereen iets ervan tegen op zijn pad. Nadenken wat er echt telt in het leven, even stil staan met wat je bezig bent en of je er voldoening in hebt. Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn? Het is belangrijk om juiste keuzes te maken zowel in je privéleven als op professioneel vlak zodat je deze in volle harmonie kan combineren en beleven. Dementie en dood zijn confronterend en emotioneel zwaar maar horen ook bij het leven alsook tegenslagen en ongewenst gedrag op de werkvloer. De schrijfster is er prima in geslaagd om verschillende gebeurtenissen en fases in het leven die ontdekt en beleefd worden op een frisse, moderne manier neer te pennen zodat het heel boeiend en vlot leest. Emily is de hoofdpersonage in het verhaal en zij wordt goed uitgewerkt. Echter had ik graag wat meer verdieping in de andere personages gehad want deze zijn voor mij wat te oppervlakkig gehouden.