De hofdame van Sisi
De hofdame van Sisi is het 2de deel van Het Weense koffiehuis. De proloog is een zeer overzichtelijke samenvatting wat zich allemaal heeft afgespeeld in het 1ste deel - ideaal voor wie nu pas inpikt.
Dit boek zit vooral in de schaduw van Mayerling, het jachtslot waar kroonprins Rudolf zich heeft gezelfmoord en Mary meenam in zijn dood.
Sophie doet haar intrede als hofdame en krijgt de verplichtingen en regels aan te horen en doet eedaflegging. Er zijn veel speculaties of Sophie’s benoeming met de Mayerling-affaire te maken heeft terwijl in de Weense society de gruwelijkste geruchten de ronde doen… Hoe hypocriet kan het worden? Hoelang kan ze dit volhouden? Ze mist enorm haar familie en het Koffiehuis van haar oom. Is er een uitweg van dit alles?
Richard doet intrede in de staf van de aartshertog, de oom van Rudolf. Hij wordt zowat een nieuwe onderzoeker in dubieuze affaires binnen het leger. Daarnaast riskeert hij zijn status tov zijn toekomstige schoonvader als hij opkomt voor de arbeiders. Ze moeten betere werk- en leefomstandigheden krijgen in de steenfabrieken die eigendom zijn van zijn schoonvader. Verder houdt hij nog enorm van Sophie en probeert hij alles om haar duidelijk te maken dat zijn huwelijk met Amelie een farce is.
Verder worden we getrakteerd op een gedetailleerde uiteenzetting hoe het Weense hof en het Habsburgse Rijk in elkaar stak, we zijn getuige van ceremonies en gebruiken. Alles is heel vroom en Christelijk of is het slechts valse glans waar zelfs Keizerin Sisi zoveel mogelijk aan onderuit wil komen? Sophie wordt haar vaste wandelbegeleider en zo krijgen we een betere kijk hoe Keizerin Sisi was na de dood van haar zoon.
Het boek telt veel pagina’s en is een combinatie van fictie en feiten die de auteur mooi in elkaar weeft. Het Weense hof, de samenleving, economische toestand, stakingen en andere politieke onrust komen ruim aan bod. Maar er is ook plaats voor rouw, verdriet, liefde en verlangen.
Laat je niet gek maken van de vele personages die vermeld worden vooraan het boek. Misschien beter dit niet te lezen want geloof me, eenmaal je leest valt alles wel mooi in elkaar.
Ik kijk al uit naar het vervolg …
Ik kijk al uit naar het vervolg …