De perfecte dochter
Merel is een 55 jarige dokter. Ze nam slechts 3 dagen klein verlet voor de dood van haar moeder en ging daarna meteen weer aan de slag. Tijdens een operatie brengt ze een fractuur aan bij een patiënt die hiervoor klacht neerlegt – een ongelukkige beroepsfout dat zo was gebeurd en waardoor ze meteen wordt geschorst. Haar collega wil dat ze rustig de beslissing van de commissie afwacht maar dit kan ze niet en ze neemt ontslag. Ze danst al haar leven lang naar iedereens pijpen en wil dit niet meer langer.
Om een burn out te voorkomen en over haar leven na te denken wil ze naar het buitenverblijf van haar ouders in de Zwitserse Alpen maar dit is heel zeker tegen de zin van haar vader. Hij moet er helemaal niets van weten dat ze zomaar vertrekt – hij eist dat ze dichtbij blijft – hij is oud en zorgbehoevend en hij wil dat ze voor hem klaar staat als hij haar nodig heeft.
De zorg voor haar vader en de druk die hij op haar legt worden haar echter te veel – ze wil voor eens in haar leven haar eigen beslissing maken en vertrekt.
Aangekomen in Zwitserland bemerkt ze dat de chalet bewoond is door een jonge vrouw. Als ze ontdekt dat die vrouw haar halfzus is, stelt ze heel haar leven in vraag. Wist haar vader dat zij daar was en was dat de reden waarom hij haar verbood om naar de chalet te gaan? Is het werkelijk een complete verrassing voor Merel of heeft ze haar jeugdherinneringen over de prinses ergens doorheen de jaren gewoon verdrongen omdat het zo moest? Hoe komt het dat die vrouw zoveel over haar weet en zij helemaal niets?
Ze graaft diep in haar geheugen en beetje bij beetje komen haar herinneringen terug. Haar gedachten richt ze tot haar overleden moeder en zo ontdekken we hoe Merel haar jeugdjaren heeft ervaren.
..." Al die geheimen die ik van papa niet aan jou mocht vertellen. De ontreddering die ik verborgen hield, omdat ik jouw perfecte dochter was. Meestal had je er geen idee van hoe alles trilde en schudde in mijn leven. Als ik moest huilen, dan deed ik dat ver bij jou vandaan. Papa probeerde me weerbaar te maken. En jij? Wat was jouw aandeel in mijn leven? " ...
..."Heb je je ooit gerealiseerd hoe hoog de verwachtingen waren die je van me had? Ik had altijd het gevoel dat ik van jou méér moest zijn dan dat ik eigenlijk was. Papa had de prinses om mij over hoge latten te jagen. Jij had je misprijzende blikken. Mijn hele jeugd wankelde en wiebelde vanwege jullie volwassen geheimen. Jij had een koffer om in te pakken. Ik had alleen mijn loyaliteit. Heb je ooit doorgehad hoe hard ik werkte om ons als gezin bij elkaar te houden?" ...
Door haar halfzus te leren kennen ontdekt ze ook nieuwe familiegeheimen. Niet enkel haar vader leidde een dubbel leven maar ook haar moeder wist van de situatie af en hield liever de schijn op om haar gezin te redden. Maar al die tijd was het eigenlijk de kleine Merel zélf die het gezin samenhield – ze is de perfecte dochter : voorbeeldig, gehoorzaam en braaf – gemanipuleerd en bespeeld door haar vader en onder grote druk gezet door haar moeder. Dat heeft uiteraard een impact op haar volwassen leven.
En dan komt ook plots die vader in Zwitserland aan - hoe moet het nu verder? Komt het tot een verzoening of vinden de zussen eindelijk de moed en de kracht om hun vader te confronteren?
De perfecte dochter is een psychologisch heftig verhaal maar gelukkig heel vlot en mooi uitgewerkt zodat het niet te zwaar wordt. Het bleef echter wel even hangen bij me. Ik ervaar zoveel verschillende emoties doorheen het verhaal – Merel die enerzijds heel veel van haar ouders houdt maar anderzijds is er zoveel opgekropte woede in haar die er uiteindelijk eens uit moest komen. En hoe voelt de halfzus zich tegenover Merel? Zij is een niet erkende dochter - de dochter in het geniep terwijl Merel de enige échte dochter is die geen enkel moment haar vader hoefde te missen in haar leven. Kunnen de zussen dit alles een plaats geven en elkaar accepteren?