Zoektocht naar jezelf

Rebekka leest Rebekka leest
7 mrt 2022

Jeanie en haar man Niall werken samen in het familiebedrijf – een uitzonderlijke begrafenisonderneming in het stadje Kilcross, Ierland. Als haar vader aankondigt met pensioen te gaan en de familie in de veronderstelling is dat Jeanie de zaak overneemt, begint ze toch te twijfelen of ze dit wel kan en wel wilt op de manier zoals haar vader het deed.

...‘ Ik had al eens eerder willen vluchten, maar was daar niet in geslaagd. Plichtbesef, zie je. Dat woord mocht wel in drievoud onder mijn naam in mijn grafsteen gekerfd worden’....

Ze heeft de bijzondere gave van haar vader geërfd, ze kan praten met de doden. Echter vertelt haar vader niet altijd exact de juiste laatste woorden van de overledene aan de nabestaanden. Hij vindt het zinloos om de levenden achter te laten met een nare boodschap en vertelt dan gewoon iets anders. Jeanie heeft het hier moeilijk mee want ze vindt dit juist wel belangrijk maar durft geen open kaart te spelen met haar vader. Hierdoor ligt ze niet alleen overhoop met zichzelf maar ontstaat er ook wrevel binnen haar huwelijk.

Ze neemt even de tijd om voor zichtzelf uit te maken wat ze wil en neemt haar tante in vertrouwen die haar helpt om de dingen in het juiste perspectief te plaatsen.

Soms moet je even stilstaan en de juiste vragen stellen om te bepalen of je goed bezig bent. 'Een lichte fluistering’ is een zoektocht naar de essentie, naar jezelf en welke beslissingen je maakt in je leven en hoe deze invloed hebben op de mensen rondom je.

Anne Griffin heeft een prachtig boek geschreven, misschien lijkt het wat paranormaal omdat Jeanie met de doden praat maar ze zijn eerder haar gidsen die haar onbewust meehelpen beslissen om juist te doen en te handelen zoals ze zelf wil.
Er hangt een serene kalme sfeer doorheen het boek. De personages zijn interessant gekozen, de dialogen zijn goed uitgewerkt en oprecht gevoelig.
We krijgen ook een inkijk in de wereld van de begrafenisondernemers, hoe ze er een erezaak van maken om elk afscheid tot in de puntjes te verzorgen en rekening houden met de wensen en de gevoelens van de klanten.

4,0 sterren
Bookstagrammer Rebekka_leest