Niet van hier

Rebekka leest Rebekka leest
24 mrt 2022

In het debuutroman “Niet van hier” van Fettje Paul is ze zelf één van de hoofdpersonages en beschrijft ze de meest belangrijke periodes uit haar leven.

280 Bladzijdes die naast de inleiding nog 49 andere korte hoofdstukken bevatten die onderverdeeld zijn in afwisselde tijden van 1967 tot 2019. Ieder hoofdstuk bevat een korte titel die zowat de samenvatting is wat er zich heeft afgespeeld.

Een verhaal over 2 jonge vrouwen die onuitputtelijk kracht in zichzelf vinden en de moed hebben om toch door te gaan op momenten waarvan je denkt alles al gegeven te hebben. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun werk op de tabaksplantages – trachten elk zin aan hun eigen leven te geven. Gaandeweg is hun vriendschap sterk en blijvend geworden.

Fettje, een jongvolwassene uit Nederland die een vrije opvoeding heeft genoten, werd verliefd op het plattelandsleven van het zonnige Italië toen ze er tijdens een zomervakantie te gast was. Ze slaat de goede raad van haar vader af om haar studies eerst af te maken en gaat naar Italië om zich daar te settelen met haar Italiaanse vriendje Vittorio. Het lijkt heerlijk om samen met hem boerderijtje te spelen maar algauw raakt ze verstrikt in zijn narcistisch web vol geweld en misbruik. Het lukt haar pas enkele jaren later om uit zijn macht te komen maar dit liep uiteraard niet van een leien dakje.

Nita, is een knappe Argentijnse die opgroeide in een boerengezin waar geweld centraal stond. Ze wilt uitbreken, studeren en droomt van een job als journaliste. Ook haar leven speelt zich af in Italië maar is niet wat ze er van had verwacht. Uiteindelijk trouwt ze met haar baas Lorenzo en heeft ze tot op zekere hoogte een goed leven maar dit werd ook niet zomaar in haar schoot geworpen.

Ondanks een andere opvoeding, cultuur, religie, taal en geboorteland is er een krachtige verbondenheid tussen de 2 vrouwen. Ze zijn beiden sterk en laten de moed nooit zakken ondanks alle tegenslagen en gebeurtenissen die ze in hun leven meemaken. Die sterke emotionele verbondenheid tussen hen is ontstaan door hun gemeenschappelijke gebeurtenissen en gelijklopende ervaringen doorheen het leven.
Het leven is vallen en opstaan en de moed niet opgeven, de kracht vinden ondanks alle tegenslagen om toch door te gaan. Ze hebben het niet makkelijk, verre van, niets werd in hun schoot geworpen. Ze leren door hun eigen ervaringen en er wordt niet gepraat over gemiste kansen of het destijds anders te doen, dit is toch zinloos. De keuzes die ze toen maakten als jongvolwassenen was op dit moment in hun leven voor hun de beste keuze om te doen.

Wetende dat dit een autobiografisch verhaal is heb ik enkel maar bewondering voor de enorme draagkracht van Fettje en Nita in hun bewogen leven.
Wetende dat er nog vele andere vrouwen op de wereld zijn die gelijkaardige gebeurtenissen dagelijks meemaken ... Dit blijft toch nog even nazinderen bij me.
Een debuutroman met een krachtige boodschap - minder mooie levensverhalen en zware thema's die op een rauwe maar vlotte manier zijn geschreven en ik in één ruk heb uitgelezen.

Ik dank Uitgeverij Palmslag voor het recensieboek.

Bookstagrammer
Rebekka leest