Bijzonder boek

Sandra0004 25 oktober 2025 Auteur
Zo, dit is een literair hoogstandje!
De Geluksbrenger is het derde boek van Pierre Jarawan en deze 414 bladzijden dikke roman is vertaald in het Nederlands en uitgebracht door Harper Collins. Ik kreeg een recensie exemplaar.

De cover boeit me enorm en is al veelzeggend. De voorwerpen verwijzen naar elementen uit het verhaal.

In 1966 lanceert een groep studenten een raket als symbool voor een nieuwe, hoopvolle toekomst voor Libanon. Ruim een halve eeuw later vindt in de haven van Beiroet een verwoestende explosie plaats. Op datzelfde moment vinden de tweelingzussen Lina en Lilit in Montreal een oude ansichtkaart van hun grootmoeder uit Libanon die ze nooit gekend hebben. Ze worden nieuwsgierig naar hun afkomst en ontdekken een heel familieverhaal...

' Als je in een nieuw land een nieuw leven begint, laat je niet altijd alles achter. In veel koffers zitten behalve de oude kleren ook tradities..'

Dit verhaal leest niet gemakkelijk. Je springt door tijd en continenten heen en maakt kennis met veel personages. Hoofdstukken lopen af, net zoals bij een raketlancering (waar grootvader een fascinatie voor had) en dat maakt dat de aandacht er goed bijgehouden moet worden. Maar je krijgt er een hoop voor terug: een prachtig familieverhaal dat stukje bij beetje ontrafelt wordt, verhalen over tradities, poëtische zinnen en veel informatie. De auteur heeft zeer goede research gedaan en heeft, zo schrijft hij in zijn nawoord, naast de bestaande historische momenten, ook het een en ander toegevoegd of aangepast.

Het verhaal wordt uitgesmeerd over 3 generaties, waarbij Lilit de verteller is . Haar grootouders Anoush en Maroun zijn vanuit Libanon naar Canada geëmigreerd. Lilit wil vooral meer weten over grootmoeder Anoush die uit Armenië komt is en waarover weinig bekend is.

Voor de doorzetters is dit een meesterlijk verhaal met veel prachtige zinnen, anders dan het gemiddelde boek. Neem wel de tijd om het verhaal volledig te begrijpen en maak desnoods wat aantekeningen, dan zul je beloond worden met een pracht van een niet alledaags verhaal.

Meer recensies van Sandra0004

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.