Moedig en knap geschreven debuut

Sandra0004 17 februari 2026 Auteur
Toen auteur Doortje Mosch me contacteerde om dit boek te recenseren, voelde ik meteen een 'ja'. Doortje is een selfpublisher én schreef haar debuutroman over een angststoornis. Daar is alvast al veel moed voor nodig.

Haar roman Kameleon gaat over de 23-jarige Norah. Ze heeft net haar masterdiploma communicatie behaald en is helemaal klaar om haar droomleven te gaan leven. Maar ze heeft last van psychische klachten, waar zelfs haar moeder en beste vriendinnen Iris en Cynthia niets van af weten. Norah probeert alles om haar psychische problemen in haar eentje aan te pakken. Zal het haar lukken?

Doortje heeft met Kameleon een pakkend en vlot lezende roman geschreven over een zwaar beladen onderwerp. Ze legt het taboe rondom dwanghandelingen, angsten en overmatig piekeren hiermee open op tafel.
Het raakt je. Zo probeert Norah in haar eentje de anti-depressiva pillen uit, waar ze hondsberoerd van wordt. Het raakt me dat ze zelfs de nare bijwerkingen probeert te verdoezelen in haar eentje.
Norah volgt therapie waarin ze haar dwanghandelingen moet reduceren. Het gaat zo slecht met haar dat ze verward wordt.
Je voelt de wanhoop, de strijd, de angst en het uitzichtloosheid.
Toch leest dit boek niet te zwaar. Door de levendige dialogen tussen de vriendinnen en de e-mail teksten leest het heel afwisselend.
De band tussen moeder en Norah vond ik heel mooi beschreven. Hierin merkt Norah dat ook haar moeder angten heeft gekend.

'Geen wonder dat ik de wereld altijd als een extreem onveilige plek heb gezien'.

Behalve de struggle van Norah zelf vind ik de familiebanden, vriendschap en jezelf kwetsbaar op durven stellen een interessant onderwerp. Hoe kun je een ander met een angststoornis ondersteunen?

Kameleon is een moedig en knap geschreven debuut die je na laat denken.

Meer recensies van Sandra0004