Toeval of moedwil?

Sandra0004 Sandra0004
8 mrt 2026

Jet van Vuuren heeft net de Meesterprijs van de Auteursbond gewonnen, voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van het thrillergenre. Want Jet schrijft geweldige thrillers met bijzondere vrouwen in de hoofdrol. Ik heb al diverse boeken van haar verslonden, en was blij dat ik haar nieuwste thriller, Moedwil, van Ambo Anthos uitgevers als recensie exemplaar.kreeg.

In Moedwil leeft Elma na de zelfdoding van haar man Sjors in een ander huis in de Randstad. Terwijl de tijd verstrijkt en ze zichzelf weer hervindt na alle ellende, wordt ze aangereden met de fiets. Daarna ontvangt ze appjes van iemand die beweert te weten hoe Sjors echt aan zijn einde is gekomen. Volgens de afzender was het geen zelfdoding, maar moord. Was de aanrijding toeval of moedwil?

Het is even wennen als je begint te lezen: je leest afwisselend over rechercheur Puck in dit jaar, Elma in 2005 (toen ze Sjors ontmoette) en Elma vorig jaar (na zijn dood). Maar je zit er al snel 'in' en door de korte hoofdstukken leest het vlot.
Al snel krijgt Elma het ongeluk en heeft ze de hulp van haar buurvrouwen Kitty en Machteld hard nodig. Vanaf dat moment wordt het ook spannender. Van wie zijn die appjes? Wat was er gebeurd?

Helaas blijft het middenstuk wat langdradig en kost het wat moeite om door te lezen. Tegen het einde komt er opeens flinke vaart in het verhaal.
Het onderzoek van rechercheur Puck en de verhalen van Elma komen dichter bij elkaar.
Je voelt dat er langzaam een connectie komt.
Het verhaal zit goed in elkaar en hoewel ik niet helemaal verrast was bij het einde, is het een knap in elkaar gezette thriller. Niet de beste thriller van Jet , maar misschien waren mijn verwachtingen wat te hoog. Al met al 3.5 ster van mij, omdat ik hoopte op een wat meer verrassend plot.

Meer recensies van Sandra0004