Fijne en humoristische novelle

Sandra0004 22 november 2025 Auteur
Jonas jonasson is bekend van onder andere de succesvolle boeken ''de 100'jarige man die uit het raam klom en verdween' en ' de boer, de vrouw en de brandewijn'. Zijn achtste en nieuwste boek Hoe de Zweden het dromen uitvonden' is in het Nederlands uitgebracht door AW Bruna.

In deze korte roman of novelle (138 bladzijden) maken we kennis met Konrad Kaltenbacher junior, eigenaar van het beddenmerk Traumbett. Hij is al een tijdje bezig om zijn bedden aan de man te brengen in Zweden. Julia, de burgemeester van het slaperige Zweedse stadje Halstaholm, wil hem overhalen om zijn bedrijf, inclusief achthonderd nieuwe banen, in haar stadje te laten vestigen. Daarbij probeert ze hem te overtuigen en niets is daarbij te gek...

Zoals we van deze auteur gewend zijn, is het verhaal humoristisch, satirisch en af en toe zelfs absurt. Zo belt hoofdpersonage Julia naar Konrad met een dikke smoes om hem te pakken te krijgen: ze zegt dat ze vanuit het Witte Huis belt, wat haar lukt. Arrestaties, verwarringen, af en toe lijkt het net een klucht.

Ondanks het feit dat het verhaal vrij kort is, is het wel een goed verteld en afgerond verhaal die je een glimlach zal bezorgen. De personages zijn heel verschillend, de dialogen soepel en het leest gewoon snel weg.

Een heel fijn humoristisch boek dat vlot wegleest!

Meer recensies van Sandra0004