Complexe personages die ik in mijn hart sluit: aanrader!

Sandra0004 11 november 2025 Auteur
Dit boek viel me vorig jaar al op door de heerlijke herfstige cover, maar werd pas een jaar later dan gepland uitgegeven. Maar nu is het boek er dan toch echt, en kreeg ik een recensie exemplaar van April Books.

Assistent-professor Clara wil haar hele leven al geschiedenisles geven. Na jarenlang van hard werken komt eindelijk een goede functie en vaste aanstelling in het zicht, maar dan komt er vanaf het herfstsemester opeens een gasthoogleraar met wie ze ook nog eens haar kantoor moet delen. Het blijkt Teddy te zijn, haar vriendje van jaren geleden. Ze hebben elkaar al tien jaar niet meer gezien of gehoord, dus de ontmoeting is erg ongemakkelijk. Clara wordt herinnerd aan hun geschiedenis samen en komt tot de conclusie dat ze wel weer eens opnieuw voor hem zou kunnen vallen...

Krystyn J Miller schreef dit verhaal, haar tweede roman, en zij studeerde literatuur, geschiedenis en museologie. De liefde voor universiteiten komt waarschijnlijk door haar achtergrond waardoor deze romantische, academisch gerichte roman heel echt aanvoelt.

De hoofdstukken wisselen elkaar af tussen heden en verleden, waardoor je steeds meer te weten komt over de liefde die er ooit tussen Teddy en Clara was, en wat er precies is gebeurd tussen hen. Het ongemak in het heden is heel goed voelbaar. Stap voor stap leer je de geschiedenis kennen tussen de ietwat stijve Clara en de sociaal onhandige Teddy. Het duurt wel een tijdje voor je er achter komt wat er precies gebeurd is, maar er worden steeds wat dingen weggegeven, genoeg om door te willen lezen. Vriendin Izzy en zus Reagan zijn de extraverte tegenpolen van de serieuze Clara en geven het verhaal wat meer lucht.

De opbouw is prachtig beschreven en de twee hoofdpersonages raken me. Omdat ze het zichzelf zo moeilijk maken wellicht, of doordat het heel andere karakters zijn dan de meeste personages uit romans. Teddy is niet de ideale vriend. Clara is vermijdend en complex tegelijk. Hun relatie (is het wel een relatie?) verloopt stroef, met vele hobbels door de jaren heen, maar hun verhaal raakt me. Daardoor heb ik het boek ook erg vlot gelezen.

Het verhaal heeft een paar spicy scènes, maar leest vooral als een complexe maar gefundeerd liefdesverhaal in een academische achtergrond met personages die zo gecompliceerd zijn dat ik ze, op een goede manier, niet snel zal vergeten.

Meer recensies van Sandra0004