Mooi, maar minder afgerond dan voorgaande delen
Zon, rosé en avondrood is het derde en laatste deel uit de 'Liefde achter de schermen' reeks van Heléne Holmström. De delen zijn goed los te lezen, maar ik heb de vorige delen gelezen en dat waren één van de fijnste boeken van dat jaar. Zou het laatste deel ook zo geweldig zijn? Van Oceaan uitgevers mocht ik een recensie exemplaar.
Vendela en Samuel gaan samen de populaire ochtendshow van TV24 presenteren. Met hun gezamenlijke vriendenclub vieren ze Midzomer in Vendela's familiezomerhuis.
Tijdens lange nazomerdagen en glazen vol rosé ontrafeld Vendela een oud familiegeheim terwijl Samuel wordt geconfronteerd met een verleden dat hij liever vergeet. Ze groeien meer en meer naar elkaar toe, maar kiezen ze uiteindelijk voor elkaar, of voor hun carrière?
Het mooie van deze reeks vind ik de verschillende verhaallijnen van vroeger en nu die knap samenkomen. Dat is ook in Zon, Rosé en Avondrood het geval. Het verhaal over een vrouw uit Estland die naar Zweden vluchtte in 1952.
In het begin wordt de informatie over het tv-programma en de personages in volle vaart op je afgevuurd. Ook komen personages uit voorgaande delen, zoals Didrik, Bente en Elnaz, weer terug, het zij een beetje geforceerd. Dit keer met z'n allen tijdens midzomer in het familiehuis van Vendela, het is een beetje onoverzichtelijk en veel in het begin. Er begint iets te broeien tussen Samuel en Vendela in het zomerse Stockholm van nu en speelt zich af in de televisiestudio en hippe wijnbars.
De verhaallijn van Sirje en Joonas in het verleden vond ik dan ook fijner om te lezen, maar was minder aanwezig. Daar zat wel meer diepgang in.
Het verhaal komt wel samen, maar daar moest je toch wel flink voor doorlezen. Het verhaal van Vendela en Samuel sleepte voor mijn gevoel te lang voort, en het einde was voor mij ook wat minder mooi dan gehoopt. Toch zijn de onderliggende thema's wel actueel: haat via social media, onzekerheid en zoeken naar je achtergrond.
Conclusie? Een fijn boek, maar dit laatste deel is veruit de minste uit de driedelige reeks. Misschien komt dat ook door mijn hoge verwachtingen.