Handig en duidelijk werkboek met informatie
Wat is gaslighting eigenlijk? Het is een vorm van verborgen narcisme en een geniepige vorm van emotionele manipulatie, waarbij de gaslighter een loopje neemt met de werkelijkheid en het slachtoffer wordt weggezet als gek of overgevoelig. Meer informatie over gaslighten staat in Stern's eerste boek: het gaslight effect.
Dit tweede boek, het gaslight proces, is een praktisch werkboek voor mensen die vast lopen in een toxische relatie. Want er zijn twee mensen in een relatie. Dit wordt de gaslighttango genoemd; de interactie tussen de gaslighter en degene die het ondergaat, de gaslightee. En daar ligt de sleutel: je kunt er namelijk wel iets mee doen!
In dit boek wisselen uitleg, reflectievragen, invuloefeningen en visualisaties elkaar af. Dat maakt dat je naast het lezen, ook bij jezelf te rade moet gaan en je praktische adviezen krijgt. Ga vooral niet in dliscussie tussen wie er gelijk heeft, maar geef je grens aan en richt je op gevoelens.
Dit boek geeft hoop en uitzicht op de regie terugpakken voor mensen die vastlopen in een relatie. Want je kunt hieruit ontsnappen! Ga je proberen de relatie van binnenuit te veranderen, probeer je de relatie minder intiem te maken, of besluit je om helemaal te vertrekken? De keuze is aan jou!
Dit boek is ook heel interessant voor mensen die in de hulpverlening werken (zoals ik). Met dit boek en de bijbehorende oefeningen kun je de gaslightee versterken en bekrachtigen, je geeft de regie terug in plaats van zich slachtoffer te voelen en het te ondergaan. En dat is zo belangrijk!