Pye geeft iedereen een stem
‘Antwerpen, de gloriejaren’ is alvast een zeer mooie uitgave. De prachtige cover past perfect bij de titel en het tijdsbeeld. De illustraties die in het boek zijn opgenomen vond ik zeker een fijne meerwaarde.
Dit boek is heel anders dan de klassieke geschiedenisboeken. Door meer fragmentarisch te schrijven in plaats van chronologisch en door echt een allegaartje van bewoners aan het woord te laten schets Pye een uniek beeld. Hij bekijkt de geschiedenis vanuit verschillende standpunten. Adel, kunstenaars, het gewone volk,… iedereen krijgt een stem. Geschiedenis wordt niet enkel gemaakt door de mensen die aan de macht zijn of beroemd zijn, want iedereen en alles beïnvloedt elkaar.
Door gebrek aan controle ontstond er veel vrijheid in Antwerpen in deze periode. Ik vond vooral die vrijheid in de schilderkunst en de boekdrukkunst heel interessant. Ook Gilbert van Schoonbeek vond ik een boeiend personage. Fijn om te lezen hoe hij de stad steeds meer vorm kon geven. Ik zag Antwerpen in mijn gedachten echt knap veranderen. Door de beeldende schrijfstijl kon ik me de situaties en plaatsen goed inbeelden.
Maar de komst en macht van Philips II , de eenheid van godsdienst en daardoor ook de vlucht uit de stad, bracht Antwerpen tenslotte in verval.
Ik heb zeker veel bijgeleerd over dit stukje geschiedenis van Antwerpen. De auteur heeft een zeer gedetailleerde schrijfstijl, maar wil al zijn kennis op korte tijd met de lezer delen. Door de overdaad is er weinig concreet blijven hangen, eerlijk gezegd. Ik vond het boek dus niet zo prettig lezen. Voor mij zat er te weinig structuur binnen de hoofdstukken én binnen het geheel. Ik miste vooral een chronologisch overzicht. Al de jaartallen en namen deden me duizelen, ik kon er moeilijk een samenhangend geheel van maken.