Louise Penny - All the devils are here

Schrijvertje12o8 Schrijvertje12o8
18 mrt 2020

Louise Penny - All the devils are here

Dit is het 16e deel uit de serie over de Canadese inspecteur Armand Gamache en zijn tweede man Jean-Guy Beauvoir. De setting is voor ‘t eerst niet Canada, maar Parijs. Armand Gamache en zijn vrouw Reine-Marie zijn pas aangekomen om de geboorte van het tweede kind van hun dochter Annie en Jean-Guy bij te wonen. Een half jaar eerder zijn deze laatsten naar Parijs gekomen voor Jean-Guy’s nieuwe baan bij een groot engineering bedrijf. Annies broer Daniel en zijn vrouw Roslyn wonen al jaren met hun twee dochters in Parijs, waar Daniel carrière maakt als bankier. Ook is Stephen Horowitz, Gamaches steenrijke, vaderlijke vriend en mentor sinds de dood van zijn ouders, in Parijs. Allemaal treffen ze elkaar op de avond van aankomst in een restauarant voor een gezamenlijk eten. Als de familie daarna naar hun diverse appartementen loopt, wordt Horowitz geschept door een bestelbus. Deze opzettelijke aanrijding, en de ontdekking daarna van een vermoorde man in Horowitz’ appartement, vormen het begin van een spannende ontrafeling van geheimen uit Horowitz’ leven en confrontaties met niets en niemand ontziende misdadigers. Het mondt uit in een race tegen te klok waarbij bijna alle familieleden betrokken raken.

Uit het nawoord blijkt dat Penny voor gedegen onderzoek langere tijd in Parijs gewoond heeft en dat is te merken. Van de geschiedenis van bepaalde plekken is ze goed op de hoogte en de typisch Parijse sfeer komt overtuigend over. Het is verbazingwekkend hoe Penny de verschillende verhaallijnen in de hand houdt en aan het einde naadloos aan elkaar knoopt. Ik heb ook dit deel weer met plezier gelezen (kon het haast niet wegleggen), maar heb toch een puntje van kritiek: het einde is té mooi, zelfs beetje zoet. Dat het goed afloopt had ik wel verwacht, maar dat het voor iedereen in de familie goed afloopt en dat de hele familie terug verhuisd naar Quebec en het idyllische dorpje Three Pines, thuishaven van Armand en Reine-Marie, is mij net iets te veel van al het goede tegenover de spanning, het geweld en de meedogenloosheid die plaatsvindt. Toch is dat wel wat Penny beoogt: het goede en het belang van familiebanden/vrienden benadrukken.

Meer recensies van Schrijvertje12o8