Gelaagde familieroman waar rivaliteit, prestatiedrang en zusterliefde de boventoon voeren

‘De tweede dochter’ is de debuutroman van Jemimah Wei. Deze heb ik samen met de hebban-leesclub gelezen en was weer een heel aangename leeservaring. Het samen kijken naar een boek en hierover delen, maakt dat je je nog meer in het verhaal verdiept en dingen opmerkt die een enkele lezer niet direct ziet.

Deze roman vertelt het verhaal van Gen en Arin. Genevieve, toen 8 jaar, groeit op met haar ouders en grootmoeder in een eenkamerappartementje in Singapore. Ze worden geconfronteerd met het geheime tweede gezin in Maleisië van haar doodgewaande grootvader. Doordat diens zoon niet meer voor Arin kunnen zorgen, wordt ze gedropt bij hen in Singapore. Hoewel het een moeizame start kende, groeien ze samen op en zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden, “omdat er zonder jou ook geen mij is”. De gevolgen van de komst van Arin hebben effect op alle relaties in het gezin en zijn niet te overzien. Twintig jaar later, in 2015, is Arin een internationaal bekende actrice met een mysterieuze uitstraling, terwijl Gen uit alle macht heeft geprobeerd om níet te voldoen aan al die onverbiddelijke eisen.

Het verhaal begint met een blik in de toekomst, waaruit blijkt dat Arin en Gen geen contact meer hebben. Maar hoe is dit zover kunnen komen? Vanwaar komt deze weerstand en jaloezie vandaan? Door een terugblik in het verleden, ontrafelen we zo stilaan hoe de relatie tussen de twee zussen is verlopen en of het uiteindelijk goed komt tussen hen. Heelt tijd alle wonden?

De rijkelijke schrijfstijl van Jemimah zorgt ervoor dat je de verschillende scènes voor je ogen ziet afspelen. Daarnaast zorgen de emoties die vervat zitten in het verhaal dat je geboeid blijft lezen. Hoewel het verhaal voornamelijk vanuit Gen wordt verteld, vind ik wel dat Jemimah erin slaagt dat je meeleeft met de verschillende personages en je goed in hen kan inleven, hoewel dit gekleurd is door de ogen van Gen. Je emoties gaan soms alle kanten uit, van liefdevolle momenten naar momenten waar frustratie, onmacht, teleurstelling, verdriet de boventoon voeren.

Kort samengevat is ‘De tweede dochter’ een gelaagde familieroman waarin rivaliteit, prestatiedrang en zusterliefde de boventoon voeren. Eentje dat zeker nog eens herlezen wordt en waarvan ik hoop dat het niet het enige boek is van haar hand.

Meer recensies van Stefanie Van der Loo