Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Fotojournalistiek

Fotografie kan alle kanten op. Van productfotografie naar Portret, Macro of architectuur. Maar fotografie kan ons ook beelden geven van overal op onze wereldbol die we persoonlijk nooit zouden kunnen zien. En soms is dat maar goed ook. De snuggeren onder jullie zullen al wel door hebben dat ik terug een fotoboek gelezen/bekeken heb.
Een fotoboek met de titel De mooiste foto’s van ’s werelds beste fotografen, Fotojournalistiek.
Andy steel is een journalist en fotograaf die wereldwijd gewerkt heeft aan verschillende reportage –en reclame opdrachten. Door zijn opgebouwde netwerk kreeg hij de kans om teksten en meningen te schrijven voor verschillende websites maar ook om het woord te voeren in fotoboeken waarin hij collega’s in het spotlicht zet met een direct taalgebruik en een schrijfstijl zonder pretenties.
Het boek dat ik dus gelezen heb gaat dus over Fotojournalistiek. Bekende en minder gekende fotografen passeren in dit boek de revue. Misschien minder gekend hier op Hebban waar de namen van auteurs beter gememoriseerd worden dan die van fotografen.
Voor wie toch een opzoekwerk wil doen toch wat namen.
Eve Arnold, een Amerikaanse fotografe en de eerste vrouw die voor het fotoagentschap Magnum mocht werken. Tot in 2007 zijn er maar vier vrouwen na haar toegetreden tot dit agentschap.
Patrick Brown die eigenlijk podiumbouwer was en gewoon wat foto’s nam van de dansers.
David Burnett die oorlog, honger, leed en vreugde op foto plaatst.
Larry Burrows die bekend werd door zijn foto’s van de Vietnam oorlog.
Martin Parr die soms met veel kleur werkt in zijn foto’s.
Eigenlijk staan er zo’n dertig fotografen in dit boek.
Sommige foto’s herkende ik direct van kranten of nieuws. Andere brengen echte emoties in beeld, terwijl nog andere de vreugde in beeld brengen, of religie.
Veel foto’s in zwart-wit maar ook vele in kleur. Afgebeeld in verschillende formaten maar allemaal wel duidelijk om goed te kunnen bekijken. Wij zeggen ook wel eens dat fotografen een foto lezen net zoals de Hebbanisten boeken lezen. Dat maakt het net zo moeilijk om de goeie foto te maken.
Bij boeken speel je met de tekst en het verhaal om het te sturen naar een goed einde. Bij fotografie moet de fotoreeks hetzelfde doen. Met een startbeeld, een tussenstuk en een pracht van een eindbeeld.
Veel foto’s in dit boek hebben de tekst niet nodig maar die is wel handig om een bepaling te krijgen van het waar en wat van de foto.
Leed herkent iedereen maar het is daarom niet altijd duidelijk waar dit zich afspeelt. Steel heeft in de grote tekst, jaja er is nog een kleine tekst, een geschiedenis weer over de fotograaf en zijn werk. De kleine tekst staat dan terug bij de foto en vertaalt eigenlijk de foto naar tekst als het gaat over het onderwerp. Een locatie, een jaartal en een beschrijving, daar moet je het mee doen maar dat is voldoende.
Wanneer fotografen dit boek bekijken zullen wij wel de technische kant van het maken van het beeld zoeken maar voor zij die die kennis ontbreken, moeten de beelden tot de verbeelding spreken.
Dit is een tak die mij zeer interessant lijkt maar die moeilijk te voltooien is met een gezin. Reportagefotografie is in mijn geval het volgen van mensen die iets speciaals doen, zo heb ik een reeks gemaakt rond Edwin die met een zenuwziekte zit, in een rolstoel vertoeft maar toch kwam kajakken. Nu gestopt omdat het te intensief was maar het plan bestaat om nog een reportage te maken over zijn nieuwe hobby rolstoelboogschieten. Zo groot als de mensen uit dit boek zal ik wel niet meer komen maar dromen mag. Voorlopig nog geen zicht op een volgend fotoboek maar die zal er zeker binnen afzienbare tijd wel aan komen. Even de bib doorzoeken denk ik naar het volgende onderwerp qua fotografie. Alle, ik heb jullie genoeg vermoeid over fotografie, dus tot later en nog veel leesgenot.
2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.