Foto's bekijken zonder duiding.

sven (JustBooks) 04 augustus 2023
Filip Naudts richtte in 1993 de fotografiestudio Guarda La Fotografia op. Met als start van zijn carrière als set fotograaf bij de toenmalige brtn. Wat nu als VRT bekend staat. Hij werkte ook als fotodocumentalist bij het fotomuseum in Antwerpen en als fotorecensent bij het Nederlandse fotografiemagazine FOTO.
Johan Swinnen verwoordt de fotografie van Naudts als volgt.
“Zijn foto’s stralen een wijsheid uit die er is, maar waar je als kijker nog niet helemaal klaar voor bent. “
En dit klopt inderdaad wel. Bij het bekijken van de beelden was ik meermaals op zoek naar de bedoeling van het beeld. Aangezien er geen duiding is bij de beelden moeten we het verhaal zelf maken. Beelden waaruit volgens mij, niet bij alle, een karaktertrek van de geportretteerde in beeld gebracht wordt. Waar het dan in andere gevallen misschien meer is hoe de gewone man deze acteurs, muzikanten of politici of omroepers ziet. Welk beeld wij vormen door wat ze doen of over hen geschreven staat.
Puur op de foto’s zelf zijn deze echt wel subliem. Ze stralen emotie uit. Ze laten de kijker even stilstaan bij elke foto, even nadenken over het hoe en waarom.
Voor mij persoonlijk, als startende fotograaf, is dit een mooi overzichtsboek dat aantoont dat de keuze van belichting of belichtingsrichting en intensiteit echt wel helpen om je foto te maken of te kraken.
Conclusie
Een mooi fotoboek vol bv’s, politici of acteurs die afgebeeld staan op een manier die de kijker laat stilstaan bij elk van hen om zijn eigen verhaal te vormen aangezien er geen duiding is wat de bedoeling van de fotograaf was. Maar dit maakt het net interessant om dit boek te bekijken, dicht te slaan en te herbeginnen.

Meer recensies van sven (JustBooks)