Silent Fields
Bart Heirweg is vooral gekend als landschapsfotograaf. Een fotografietak waarin hij zelf ook workshops geeft aan andere fotografen of beginners.
Voor het boek Silent Fields wijkt hij deels af van deze fotografietak. Hij brengt de herinneringen tot leven van de grote oorlog. De nog deels aanwezige herdenkingsmonumenten van die eerste Wereldoorlog.
De vier seizoenen zitten verwerkt in zijn fotografie. Grafzerken onder de sneeuw of een beeld met de herfstbladeren errond.
De diversiteit in de foto’s bestaat erin dat er de ene keer gekozen wordt voor een overzichtsfoto, terwijl daarna een detail uitgelicht wordt in de volgende.
Een korte tekst begeleidt elke keer de foto’s om wat toelichting te verzorgen over de achtergrond van wat er te zien is. Zonder deze tekst zou het niet bij elke foto duidelijk zijn dat er een connectie is met de eerste Wereldoorlog.
De foto’s zijn afgedrukt op een goeie grote en zeer goeie kwaliteit. Dus geen loep nodig om de foto’s te bestuderen.
Voor de liefhebbers van kerkhoven uit de wereldoorlogen is het wel ideaal dat elke keer een andere plaats in beeld gebracht wordt het adres vermeld wordt. Zo kan men indien gewenst zeer gemakkelijk de betreffende plaats in het echt gaan bekijken.
Conclusie
Een mooi fotoboek die de laatste herinneringen aan de grote oorlog naar boven brengt. Persoonlijk ben ik geen fan van alle foto’s in het boek maar fotografie blijft natuurlijk een subjectief onderwerp. Andere foto’s zou ik waarschijnlijk op dezelfde manier nemen. Wat vooral een goeie leerschool is, is hoe Heirweg speelt met het aanwezige licht. En uit zijn foto’s spreekt echt wel het respect voor de geschiedenis.