Wraakgevoelens kunnen veel doen met een mens.

sven (JustBooks) sven (JustBooks)
27 mrt 2021

Wraak werd geschreven door Nanesa. Dit is een pseudoniem voor Nathalie Hufkens. Opgegroeid in Hasselt en nu woonachtig in Diepenbeek. Het schrijven begon ze in een periode van ziekte. Een soort van vlucht uit de werkelijkheid. Op haar webpagina kun je een hele tekst lezen hoe haar schrijfproces in zijn werk ging. Wel eens interessant.
Wraak is haar eerste boek. In dit verhaal volgen we Y. Y zit vol met wraakgevoelens ten opzichte van iedereen die waarden en normen naast zich neerlegt. Ze bereid zich telkens enorm minutieus voor en laat niets aan het toeval over. Edmond daarentegen staat voor de onmogelijke opgave om Y op te sporen. Maar wie jaagt op wie, en wie is er te vertrouwen.
Nanesa heeft een zeer vlotte pen om haar verhalen mee te schrijven. Het leest zeer vlot, makkelijk volgbaar en de minder actieve passages worden opgevangen door de dialogen.
Ze speelt ook met heden en verleden die elk terugkomen in hun eigen lettertype. Door deze keus blijft het altijd duidelijk in welke tijd we ons bevinden. En zo leren we ook het verleden van Y kennen.
De personages zijn goed uitgewerkt. Je leert ze wel kennen en soms kunnen ze wel eens verrassende keuzes maken waar ze soms zelf van verschieten. Het helpt ook enorm dat doorheen het boek telkens gewisseld word tussen de personages en dat men hierbij het verhaal telkens blijft vertellen in de Ik-vorm. Hierdoor beleef je het elke keer alsof je op hun schouder zit. Maar alles blijft perfect te volgen zonder de spreekwoordelijke draad kwijt te spelen.
Het einde van het boek kan ik niet beter benoemen als verrassend. Eerst zit je met verstomming geslagen omdat je denkt dat een deel in het boek vergeten is. Maar naarmate je verder leest komt alles in een stroomversnelling. Niet alle vragen krijgen een antwoord. Die antwoorden zou ik wel graag zien in een vervolg verhaal. De uitwerking zet op zijn minst wel de deur open voor een vervolg verhaal.
Conclusie
Een zeer sterk debuut dat je in één ruk wilt uitlezen. Personages die je meesleuren in hun standpunt en een plot vol verrassende wendingen.

Meer recensies van sven (JustBooks)