Inspiratie voor de geest, die ook twijfels oproept
Kern van het boek is de stelling dat we het resultaat zijn van onze gedachten. Zoals je denkt, zo zal je zijn en zo zal je leven zich vormen. Gedachten zijn zaadjes die je toekomst in zich meedragen, passie is je brandstof. Hoe meer aandacht en energie je aan jouw gedachten besteedt, hoe groter de kans dat die jouw werkelijkheid gaan creëren. De mind is een opslagplaats voor al je gedachten en ervaringen. De onzichtbare gedachtewolk is geladen met energie en kan zo contact maken met het kosmisch bewustzijn, de Oneindige Intelligentie.
Om succes te behalen is het van belang om je gedachten te richten op wat je wilt bereiken, je doelen zo precies mogelijk te formuleren, je beoogde resultaten met je verbeeldingskracht helder te visualiseren, en in actie te komen. Je vraag aan het universum moet zuiver en oprecht zijn, vanuit een puur verlangen, niet vanuit hebzucht. Zorg dat je toevoegde waarde levert voor je zelf en voor anderen. Denk en handel met een creatieve mindset, geen competitieve mindset. Leef vanuit dankbaarheid, respect en vertrouwen. Dankbaarheid brengt je in verbinding met de Bron en versterkt je geloof. Het brengt je in een harmonieuze relatie met het goede in alles, en dit goede zal zich naar jou toe bewegen.
De ideeën in dit boek komen ook in andere boeken en films naar voren. Bijvoorbeeld in het Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder, The Secret van Rhonda Byrne, en het werk van Tony Robbins. Een van Robbins’ uitspraken is niet voor niets: “Be the guard of your mind”. Hoewel ik de waarde van een positieve mindset volledig onderschrijf, betwijfel ik of dit zo ver gaat als de auteurs beweren. Hun onderliggende veronderstelling is dat het leven maakbaar is. Zij lijken voorbij te gaan aan de invloed van aangeboren karaktertrekken, meegekregen talenten, en de omgeving, die zowel stimulerend als schadelijk kan zijn. Tegelijk is het waar dat mensen met vergelijkbare talenten, die opgroeien in vergelijkbare omstandigheden, zich vaak heel verschillend ontwikkelen. Je gedachten, overtuigingen, drijfveren en veerkracht maken inderdaad veel uit.