Geen beren op de weg
Bij het omslag van dit boek moest ik onmiddellijk denken aan zijn boek 'De fijnste plek op de wereld, waarop ook een beer een prominente plek inneemt. Zwarte Beer is eenzaam en zoekt een vriend. De grote vraag die zich daarbij aandient: 'Waar moet ik een vriend zoeken?". Dwalend door het bos ontmoet Zwarte Beer Bruine Beer. Ook Bruine Beer is op zoek naar een vriend, en dus gaan ze samen op weg om een vriend te vinden. Ze zoeken op veel plekken en constateren dat het geen eenvoudige zaak is om een beste vriend te vinden. Om de kans op succes te vergroten besluiten ze om verstoppertje te spelen. Die oefening verhoogt de kans op het vinden van een beste vriend.
De voorlezer heeft - en wellicht ook de aandachtige toehoorder - in de gaten dat de twee beren voor elkaar bestemd zijn als beste vrienden.
De tekst in dit mooie prentenboek kis beperkt. In groot lettertype gedrukt en er staat eigenlijk geen overbodig woord in.
Nog charmanter zijn de sfeervolle illustraties in fraaie kleurstelling. Mooie schilderijtjes, waarbij het tegenwoordig lastig is vast te stellen hoeveel handwerk of digitale technieken zijn gebruikt.
Uitgeverij Lemniscaat levert veelal vakwerk en aansprekende boeken af en ook dit prentenboek hoort in die categorie thuis. Het zal veel kinderen aanspreken en het thema vriendschap is universeel en ook belangrijk voor jong en oud.
Op de site van de uitgeverij kun je nog wat extra informatie downloaden, waaronder een spel, een soort ganzenbord.
Zal het boek morgen voorlezen en bekijken en het spel spelen tijdens mijn vrijwilligerswerk bij de VoorleesExpress. Ongetwijfeld een succes bij mijn 5-jarige boekenwurm uit Oost -Turkestan.
Fijn, ruim formaat voor een prentenboek. Zonder meer een geslaagde uitgave gewaardeerd met ruim vier sterren.