Belangrijke thematiek ietwat hoogdravend beschreven
Er zijn al veel woorden /recensies gewijd aan deze debuterende (pop) journalist van het AD en tegenwoordig het Parool. Het is een coming-of-age roman. Het thema - toch ook autobiografisch - gaat om je eigen identiteit. De 19-jarige Alec worstelt daarmee. Welke geaardheid heeft hij en kan hij dat ook vertellen? Een belangrijk thema. Zonder wetenschappelijk onderzoek ontdek ik dat leerlingen (die zijn dan iets jonger) zo’n boek over bijv. homoseksualiteit niet snel pakken. Als - de van Zweedse afkomst -Björn in de klas komt, betekent dat veel. Oor Alec. Als je debuteert wil je waarschijnlijk erg veel. Dat merk ik ook aan dit boek. Elk van de 32 hoofdstukken begint met een - voornamelijk Engelstalige - liedteksten. Het geeft gelijk de pretentie van deze roman aan. Er is zelfs een speciaal door Rigby gecomponeerde song. Ook wil Raatgever laten zien wat voor een schrijverstalent in hem schuilt. Dat uit zich dan in teveel hoogdravende mooischrijverij. Veel - al dan niet geslaagde - metaforen en het taalgebruik van de geschiedenisdocent . Ik vind de ontknoping zeker geslaagd. Het boek lijkt mij eerder geschikt voor de iets oudere lezer en ook voor volwassenen. Ik heb het vermoeden dat een mavoleerling dit boek links laat liggen. Het is ongeveer voor 16+, mede ingegeven door de bijna 20-jarige hoofdpersoon. Omvangrijk is het zeker niet, dus daarvoor hoef je het niet te laten liggen. Veel positieve punten en ook enkele mindere elementen. Zeker de. moeite waard om t lezen, waarbij ik vermoed dat de reacties nogal uiteenlopend kunnen zijn. Dat is prima. Lezen is emotie en zeker geen gedigitaliseerde taak. ik geef deze debuutroman als beoordeling 3,5 ster.