Advertentie

Daniël en zijn vriend Maxie bivakkeren het liefst in het bos van Cogan. School, en zeker zijn school, is een noodzakelijk kwaad. De leerkrachten zijn niet kindvriendelijk, gelukkig wel een aantal zoals de docent natuurkunde. In zijn klas verschijnt plots een nieuwe jongen. Hij wordt voortdurend door een begeleider in de gaten gehouden en al zijn activiteiten worden nauwkeurig geregistreerd. Hij heeft George en zijn motoriek is houterig en zijn taal is blikkerig. Het is rap duidelijk dat George een robotachtig wezen is. Hij is gemaakt door ‘ Nieuwe Levensvormen N.V.’ , als mens voor de toekomst.

Op een dag mag George en zijn begeleider mee naar Daniëls huis. Vanaf dat moment ontstaat er een vriendschapsband.

Op een dag verschijnt George niet meer. Daniël en zijn drie vrienden dat zijn makers Eden Zomp en mevrouw Kristal nare bedoelingen hebben. Ze bedenken een plan om George te ontvoeren, de vrienden bevrijden hem uit een kist. George wordt in leven gehouden door hem te demonteren en te verbergen in een kast in Daniëls kamer. . Ze willen dat George blijft leven.
Dat verbergen is niet zo eenvoudig en risicovol, zeker omdat er jacht gemaakt wordt op de robot.

Het verhaal heeft een wensvervullend einde, een einde dat de lezer toch zal verbazen. Naast het avontuur met George zijn er ook nog familieperikelen, maar dat zijn eigenlijk ondergeschikte verhaallijnen, alhoewel ze wel veelzeggend zijn over Daniël.
De zwart-witillustraties passen goed bij het gegeven.

Het verhaal werd overigens prima vertaald door Annelies Jorna.

Alles bij elkaar een fijn en spannend avontuur voor lezers vanaf ca. 10 jaar.
Beloond met vier sterren.Reacties op: Vriendschap met die nieuwe jongen

2
De nieuwe jongen - David Almond
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners