Pornoverslaving
Chantal Traas, docent Nederlands (hoera) en zorgcoördinator op een middelbare school, debuteert met het boek 'Gesnapt'. Het is inmiddels deel 35 uit de rij novellen van uitgeverij Kluitman. Zoals alle delen vergen ze niet veel leesinspanning.
Ik heb dit deel ook op de lijst geplaatst van nieuw aan te schaffen boeken voor mijn - inmiddels - oude school.
Het boek heeft een onderwerp dat gewaagd is en eigenlijk - zover ik weet - niet vaak beschreven.
De 16-jarige Ties heeft een verslaving, een pornoverslaving. Hij is populair en sportief en gaat daten Isa, het leukste meisje van de school. Dat laatste gegeven is wat afgezaagd.
Ties staat er op school niet goed op. Hij is al enkele keren geschorst. Als ze mevrouw Smits van Nederlands gek willen maken met hijggeluiden, komt Ties in de problemen. Isa doet overigens ook mee aan deze challenge.
Bij het groepje 'vrienden' zit echter ook een bro die niet helemaal zuiver op de graat is.
De problemen worden nog erger en groter als Ties masturberend op school stiekem wordt gefilmd. Hoe gaan Isa, zijn ouders en de school om met dit filmpje? Nog belangrijker: Hoe gaat Ties om met dit filmpje.
De taal is op jongeren afgestemd ('Eens kijken hoe snel parra ze gaat worden') en de gezinssituaties zijn wat zwart-wit weergegeven. Isa baadt in rijkdom, althans de ouders en de moeder van Ties is altijd onderweg en met zichzelf bezig en vader (huisarts) heeft het druk.
Het verhaal is verdeeld in 24 hoofdstukken en bevat diverse app-berichten.
Een realistisch (school)verhaal over een nauwelijks beschreven onderwerp. Ik zou er 3,5 ster voor geven, maar gezien de belangrijke thematiek van verslavingen (ditmaal dus een pornoverslaving) 4 sterren.
Het is overigens een wat omvangrijke novelle. 155 pagina's. De meeste delen uit deze reeks zitten net iets boven de 100 tekstpagina's.
Leeftijd: ca. 15+
Op de site van de uitgever is er een lesbrief en aanvullende informatie te vinden. daarvoor moet je wel inloggen.
Het verhaal is verdeeld in 24 hoofdstukken en bevat diverse app-berichten.
Leeftijd: ca. 15+