Op de vlucht

Ton Jansen Ton Jansen
30 mrt 2022

Vijf vrienden, Leila, Amina, Sam ,Wahid en zijn kleinere zusje Hawa hebben elkaar leren kennen op eenzelfde AZC. Doordat ze gingen verhuizen, scheiden hun levens. Voordat dat gebeurde hebben ze allemaal een herinnering meegenomen en die op een bepaalde plek begraven. Amina krijgt een foto opgestuurd, de foto die begraven lag. Wat is er aan de hand en wie heeft die foto teruggestuurd. Amina gaat, gezamenlijk met de oude vrienden op pad, op zoektocht naar de ware reden. Alleen Leila ontbreekt. Zou zij die foto hebben teruggestuurd.
Het is een actuele jeugdroman, zeker met de asielcrisis op het netvlies. Het is in eenvoudige bewoordingen geschreven. Een woordenlijstje achterin helpt daarbij. Er zijn ook veel chatberichten opgenomen.
Op het voorblad zijn de attributen die begraven zijn afgebeeld.
In samenvatting: een plezierig verhaal dat prettig wegleest, maar toch geen onvergetelijke indruk achterlaat. Soms is het moeilijk aan te geven waaraan het ontbreekt en waarom heeft juist Amina deze brief ontvangen. Dat is niet duidelijk. De elektronisch vervaardigde aanschafinformatie voor bibliotheken beschrijft het als een spannend en actuele jeugdroman. Dat eerste element heb ik niet zo ervaren, maar misschien een andere lezer wel. Dat blijft ook persoonlijk.
Wel een boek over een problematiek waar kinderen vanaf ca. 13 jaar best over mogen lezen, actueel is het zeker.
Ik ben altijd benieuwd hoe zo'n boek overkomt bij de lezers voor wie het bedoeld is.

Meer recensies van Ton Jansen