Voorspelbaar

Ton Jansen Ton Jansen
11 mrt 2021

Hans Mijnders schrijft al lang en veel boeken vanuit een christelijke achtergrond. Hij won er ook prijzen mee. In zijn Laatste boek is Kai (16 jaar)de hoofdpersoon en bij een botsing crasht hij met Fabian. Die heeft schade aan zijn scooter en wil dat verhalen op Kai. Die moet 125 euro betalen anders gebeuren er akelige dingen. Die gebeuren ook op school ( bijv. openbreken van zijn kluisje), teksten ‘ als leugenaar ‘ met verf gespoten op zijn ouderlijk huis en zijn fiets en een inbraak bij de opa en oma van Kai. Bij die gebeurtenis gaat het faliekant mis. Kai wil zich met een schep beschermen ten opzichte van Fabian die hem met een mes bedreigt. Daarbij komt het mes in Fabians buik terecht en moet hij naar het ziekenhuis.Kai is gevlucht en wordt daardoor ook als dader aangemerkt. Hij wordt op school lastiggevallen door vrienden van Fabian en de pers laat hem ook niet met rust. Een tweede verhaallijn is de relatie tussen Kai en zijn grootouders. Opa wordt met de dag vergeetachtiger. Het onderwerp dementie speelt een belangrijke rol. Ook een vriendinnetje ,Liz, is belangrijk. Die steunt hem als enige door dik en dun. Het onderwerp is zeker niet origineel. Ik las al vaker een boek over afpersing na een (scooter) ongeluk. Titel helaas kwijt. De uitwerking is wel erg simplistisch en voorspelbaar. Kai vertelt pas aan het eind over de afpersing in een brief die hij van Liz moet schrijven. Beetje spanning is er wel, het christelijke geloof komt slechts op twee plekken ter sprake. De personages zijn zwart-wit getypeerd (lerares Nederlands) en over politieverhoren krijg je als lezer te weinig informatie. Sterkste onderdeel is eigenlijk de mooie band tussen Kai en zijn opa. Daaruit spreekt een liefdevolle relatie.. ‘Noodweer’ is echt een boek voor lezers die nauwelijks leeservaring hebben. Het boek ziet er wel leuk uit voor de leeftijdsgroep. Denk zo voor 12 plus. Leestechnisch is het verhaal al voor stuk jonger. Gezien het afgezaagde onderwerp kom ik niet verder dan twee sterren. De leeslat ligt wel erg laag en de geloofwaardigheid over het besproken probleem is niet groot. Het toeval wekt niet mee aan de diepgang. Had ook voor de minder gretige lezers een beter verhaal gewenst.

Meer recensies van Ton Jansen