De wraak van Mol blijft onovertroffen

Ton Jansen Ton Jansen
30 mrt 2020

Ik had deze recensie willen schrijven als ik op deze site aan mijn tweehonderdste betoog bezig ben. Dat moest dan de recensie worden van een uitzonderlijk boek. Doordat ik het boek ‘Dat is mijn drol’ geschreven en geïllustreerd door Gusti onder ogen kreeg, moest ik vooral denken aan dit boek. Hoe aardig het boek van Gusti ook is, het moet het afleggen tegen de Johan Cruyff onder de ‘poepboeken’. Tegen ‘ Over die kleine mol ... ‘ gemaakt door Wolf Erlbruch is geen kruid gewassen. Ik bezit zelf de 26ste druk van het oorspronkelijk in 1989 verschenen verhaal. De uiterst expressieve illustraties in een prachtig kleurenpalet blijven betoverend en ook tekstueel - vaker wat onderschoven bij een prentenboek - is het van een haast volmaakte schoonheid met die heerlijke beschrijvingen van de ontlasting van het desbetreffende dier (plofplofplof, het geluid van vijf paardenvijgen). Ik heb enkele boeken beloond met vijf welverdiende sterren, maar deze komt zeker in de 5+terecht. Een boek dat ik aan de kleintjes in de familie blijf voorlezen. Wraak in zijn zuiverste en meest onschuldige vorm. Voor schoolgebruik is er een extra grote uitgave. Er zijn ook mini-boekjes verschenen, maar die hebben komen zeggingskracht te kort. Dit in oblong formaat uitgegeven boek blijft na al die jaren nog steeds in de hoogste regionen van de prentenboeken. Een klassieker die deze - te vaak gebezigde terminologie -volledig verdient. Pling!

Meer recensies van Ton Jansen