Het Van Gogh Mysterie
‘Onderschat deze kinderen niet.’ ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Wat een heerlijk boek was dit om te lezen. Je interesse wordt gelijk aangewakkerd door een van de eerste bladzijdes waarin verwezen wordt naar de QR-codes in het boek. Deze QR-codes zouden je helpen om een beeld te krijgen bij het verhaal en zijn kunstwerken.
Het verhaal gaat over Art, een jongen die gevonden wordt in het museum ‘National Gallery of Art’. Hij wordt opgevangen door Mary en haar dochter Camille. Samen met Camille gaat Art op onderzoek uit wie hij precies is. Samen volgen ze het mysterie van het schrift en beleven ze een bijzonder avontuur.
Ik glimlachte toen Art zijn naam toegewezen kreeg van Camille. Art was niet alleen een afkorting van Arthur, maar ook een indirecte verwijzing naar het museum ‘National Gallery of Art’. Daarnaast is Art ook de Engelse vertaling van het woord ‘Kunst’, het onderwerp waar dit gehele boek om draait.
Het is ontzettend bijzonder om te lezen hoe Deron Hicks kunst heeft verwerkt in zijn verhaal. Je leert veel over de geschiedenis van meerdere kunstwerken. De eerder genoemd QR-codes linken naar een afbeelding van het betreffende kunstwerk; zo komt het verhaal nog meer tot leven. Tegelijkertijd nemen we ook een duik in de geschiedenis van een van Nederlands bekendste schilders Vincent van Gogh. Het is fantastisch om op deze (kinderlijke) manier meer over hem en de wereld van kunst te weten te komen.
De karakters in het boek zijn gemoedelijk. Art en Camille, twee kinderen, staan centraal. Camille is een kletskous, heerlijk om haar directheid zo op papier te lezen. Art was echter nog een groot mysterie, maar naar mate het verhaal vordert, hoe meer je Art leert kennen; in een grote klap leert kennen.
Deron Hicks heeft een onwijs goed boek geschreven die in gaat op de wereld van kunst. Hoe het allereerste hoofdstuk connectie heeft met een van de laatste hoofdstukken is fantastisch. Het mysterie van Art, en al het kunst, laat je hoofd tollen en houd je vast tot het einde. Een avontuur voor zowel jong als oud!