Heerlijk winterse boek!

Xjuf.ilse.leest 16 november 2025
Winterplein van Sandra Konst is het perfecte boek om mee weg te kruipen tijdens koude dagen. Vanaf het proloog word je nieuwsgierig gemaakt naar wat er eerder is gebeurd, waarna het verhaal een sprong maakt naar zes weken eerder.

Het boek is een vervolg op Oktoberlaan, maar ook prima los te lezen. Af en toe miste ik wat achtergrondinformatie over eerdere gebeurtenissen, maar dat stoorde niet; Winterplein staat sterk genoeg op zichzelf.

Het verhaal wordt verteld vanuit wisselende perspectieven van de verschillende werknemers van het Winterplein. Je leert elk personage beter kennen en krijgt inzicht in hun gedachten en gevoelens. Het geeft het verhaal diepgang en maakt het extra levendig.

Tom was vanaf het begin al een van mijn favoriete personages: vrolijk, goedhartig en iemand die echt kleur aan het verhaal geeft. Zijn gelukskoekjes zijn een leuke, originele toevoeging. Zijn groeiende vriendschap met Lotta is hartverwarmend, net als de band tussen Lotta en Giovanna. Uiteindelijk groei je echt met alle personages mee, en gun je ze stuk voor stuk hun geluk.

Wat ik erg sterk vond, is dat ieder personage op zijn eigen manier bezig is met (her)ontdekken wie ze zijn en wat ze willen. Dat zorgt voor herkenbare thema’s als zelfvertrouwen, vriendschap en loslaten. Op sommige momenten kon ik mijzelf ook goed vinden in Giovanna en haar innerlijke worstelingen.

Het Winterplein zelf voelde bijna magisch aan; de sfeer deed me denken aan de Efteling, met zijn gezellige, bijna sprookjesachtige setting.

De verrassing van James voor Lotta was een prachtig moment, en het epiloog (dat zich een jaar later afspeelt) zorgt voor een mooi afgerond geheel. Je leest wat er van de personages terecht is gekomen en krijgt eindelijk duidelijkheid over de mysterieuze berichten.

Winterplein is een warm, sfeervol en hoopvol verhaal dat me met een glimlach heeft achtergelaten. Sandra Konst weet precies hoe ze personages tot leven moet brengen en een verhaal moet vertellen dat zowel spanning brengt als vermaakt.

Meer recensies van Xjuf.ilse.leest