Een meeslepend verhaal dat langzaam op zijn plek valt

YvetteV83 YvetteV83
10 mrt 2024

Ik denk dat ik wel kan stellen dat dit het meest bijzondere boek is wat ik dit jaar heb gelezen. Ik heb nog nooit een boek gelezen waar op deze manier met de tijd gespeeld wordt.
In het begin moest ik daar echt wel even aan wennen, want het vergt een andere manier van lezen. Je bent onbewust steeds verbanden aan het leggen tussen de personen uit de (niet chronologische) herinneringen van Deveraux en de verhaallijn van Anna.
Toch vond ik het niet verwarrend, omdat ik me openstelde voor de schrijfstijl en ik wist dat alles in de loop van het verhaal op zijn plek zou gaan vallen.

Het verhaal van Anna is schrijnend. Ze heeft als kind al heel veel meegemaakt en op jonge leeftijd laat ze haar leven als rijke aristocraat achter om mee te gaan met de jonge knappe Claude om een arm, maar gelukkig bestaan op te bouwen bij een theatergezelschap. Haar relatie is niet perfect en Claude verdwijnt regelmatig voor langere periodes. Echter bouwt Anna, samen met hun dochter, een mooi leven op mede dankzij de vriendschap die ze opbouwt met de andere leden van het gezelschap.
Als die allesverwoestende brand komt, ze een groot gedeelte van hun gezelschap verliezen en Claude vermist raakt, begint haar bijzondere zoektocht in Parijs.
De wanhoop die Anna voelt grijpt je geregeld naar de keel en door de sprongen tussen de twee verhaallijnen ben je constant met haar aan het meedenken hoe het nu verder moet. Dankzij de verhaalijn van Deveraux vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plek. De bijnamen die hij aan bepaalde mensen geeft vond ik in het begin even verwarrend, maar gedurende het boek worden deze meer en meer duidelijk. Op een bepaald punt in het verhaal heb ik Hanneke een berichtje gestuurd dat ze mijn hart had gebroken. Want haar prachtige manier van schrijven zoog me zo mee dat het voelde alsof ik zelf onderdeel van het verhaal was en een persoonlijk verlies leed.
Het einde liet me verbijsterd achter en heeft me, lang nadat het boek uit was, nog bezig gehouden. Hanneke, je bent een danseres met woorden en ik wil jou en Godijn Publishing heel erg bedanken voor dit recensie exemplaar en dat ik mee mag doen met de blogtour!

Meer recensies van YvetteV83