Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Robotisering, een beangstigende gedachte?

Kees van Duyn 09 februari 2016 Hebban Recensent

Bart-Jan Kazemier is in 2005 afgestudeerd aan de faculteit Applied Linguistics van de Rijksuniversiteit Groningen en in 2008 rondde hij zijn educatieve master af aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie heeft hij een aantal jaren gedoceerd in het internationale onderwijs en was hij een van de oprichters van This is Propaganda, een onderzoeksproject over de manier waarop media het nieuws overbrengen. Daarnaast heeft hij in 2014 zijn debuut als auteur gemaakt met de goed ontvangen thriller De man in het midden. Begin februari 2016 verscheen zijn tweede boek: Drone.

Ava Rodenburg is minister van Defensie in het kabinet Stahlman II. Een debat in de Kamer over de aanschaf van een nieuw type drone loopt niet zoals vooraf werd verwacht. De oppositie, maar ook een kamerlid van de coalitie, stemde tegen. Ava moet nu proberen de leider van de grootste oppositiepartij te overtuigen van het nut van de aanschaf. De minister-president geeft haar te kennen dat hij haar laat vallen als het project mislukt. Tegelijkertijd krijgt ze te horen dat voormalig commando Eliot Koler in het bezit is gekomen van een harddisk met gevoelige informatie. De MIVD gaat zijn sporen na en krijgt in beeld waar hij zich bevindt en bestempelt hem als een staatsvijand die uitgeschakeld moet worden. Maar Ava moet daarvoor wel haar toestemming geven. Het maken van deze beslissing wordt moeilijk voor haar.

Ondanks de actie in een van de eerste hoofdstukken van het boek duurt het even voor Drone je 'te pakken' krijgt. De oorzaak daarvan wordt mogelijk veroorzaakt door de nog onduidelijke rol die sommige personages lijken te hebben. Naarmate het verhaal vordert, begin je steeds meer te begrijpen wat hun aandeel daarin is, worden ze ook meer uitgewerkt en na het dichtslaan van het boek zijn alle tijdens het lezen ontstane vragen beantwoord. De twee verhaallijnen in het boek zijn verschillend van aard. Dat van Ava is vooral politiek getint en daardoor ogenschijnlijk het minst spannende van de twee. Toch moet deze verhaallijn niet onderschat worden, want het politieke steekspel is boeiend en intrigerend. Eliot's verhaal daarentegen heeft de meeste vaart, actie en spanning. Uiteindelijk vloeien beide verhalen, vanzelfsprekend kun je zeggen, in elkaar en ontstaat er een ontknoping die spannend en enigszins aangrijpend is. Maar ook een waarin het politieke machtsspelletje en de drang naar rechtvaardigheid het tegen elkaar opnemen.

Robotisering lijkt een ontwikkeling die niet tegen te houden valt. Robots en machines die de taken van de mens steeds meer overnemen. Bart-Jan Kazemier haakt hier in Drone op in door dit onbemande luchtvaartuig beslissingen te laten nemen die voorheen door de mens genomen werden. Of dit verstandig is, laat hij in het midden. Dat is aan de lezer om erover te oordelen. Wel maakt hij duidelijk dat de mens er in feite de verantwoording voor blijft dragen. Gelukkig maar, want sommige dingen aan de machine overlaten, is een beangstigende gedachte.

Drone heeft soms wat weg van een techno-thriller, maar is niets meer of minder dan een politieke thriller. De strijd om macht staat centraal en de diverse daaruit voortvloeiende intriges en ontwikkelingen geven het boek een on-Nederlands karakter. Met deze intelligente thriller kan Kazemier zich nu al meten met de top van de Nederlandse thrillerauteurs.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Kees van Duyn

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.