Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #19

op 16 november 2022 door

Op 11 oktober plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag het eerste van drie artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden en de andere duimpjesverslagen kunt lezen. Wie weet zit er nog wel een titel bij om op je WIL-lijst te zetten. Of meer titels ...

Hieronder de eerste reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.

Hugo van der Wildt las Zeventien van John Brownlow

Korte inhoud: Hoofdpersonage Zeventien voert in Berlijn een opdracht uit die hem aan het denken zet, zeker wanneer hij zijn collega Zestien moet doden. Hij neemt deze opdracht aan en we krijgen een duel tussen beiden, tot ze beseffen dat ze gebruikt worden, waarna ze vervolgens besluiten hun krachten te bundelen om wraak te nemen. Ze slagen in hun doel, maar voor zowel Zestien als Zeventien heeft dat gevolgen.

a87d21603004a772861e1f03095ae355.jpgMening (***): Het idee van het verhaal is niet origineel, want het is niet de eerste huurmoordenaar/geheim agent die zijn rug keert naar de bazen en op eigen kracht - niet altijd gemakkelijk - voortgaat in het leven. Dus het einde van het verhaal opent de mogelijkheid om nog verhalen te schrijven met als hoofdpersonage Zeventien. Denk maar aan Jack Reacher van de schrijver Lee Child. De personages zijn mooi en echt in het verhaal gezet. De opbouw is goed, want er is spanning vanaf het begin tot het einde. De auteur is ook scenarist en dat kan men zien aan de vele en duidelijk beschreven acties, die zo gebruikt kunnen worden voor een film.

RenskeMB las De Onbekende van Jørn Lier Horst

Korte inhoud: Het derde deel van het zeer succesvolle Cold Case-kwartet. Tom Kerr is een seriemoordenaar die al vier jaar vastzit. Tijdens een reconstructie die bedoeld was om het graf van een van zijn slachtoffers te vinden, ontsnapt Tom Kerr. De politie moet op zoek naar hem en zijn partner: de Onbekende.

a87d21603004a772861e1f03095ae355.jpgMening (***): Het begin is vrij traag, er wordt veel herhaald en de omgeving wordt omstandig omschreven. Halverwege het boek komt er meer spanning en leest het vlotter. Ik ben een groot fan van Horst. Maar dit boek is echt zó anders. Weinig spanning en er wordt veel gerefereerd naar hoe iemand tot beestachtige daden kan overgaan. Maar dat was de opzet van Horst waarschijnlijk ook. Hij heeft ook voor het eerst een nawoord. En dan begrijp je waarom hij dit boek wilde schrijven.

GeaK las Schijndood van Angela Marsons

Korte inhoud: In dit vierde deel van de Kim Stone-serie krijgen Kim en haar team een rondleiding op 'body farm' Westerley. Tussen de lijken voor onderzoek vinden ze een vers lijk, ernstig toegetakeld. Een paar dagen later wordt een tweede vrouw voor dood achtergelaten op dezelfde farm, haar mond volgepropt met aarde. Kim heeft duidelijk met een seriemoordenaar te maken.

18c996cdfc365dc2ff7e943ac3e9d9bc.jpgMening (****): De personages voelen al bijna als goede kennissen, elke keer leer ik ze een beetje beter kennen. Vooral Kim blijft zeer intrigerend, maar gelukkig wordt ook in dit boek iets meer over haar onthuld. Het verhaal wordt chronologisch verteld, met af en toe een korte flashback. De spanningsopbouw wordt mooi gedoseerd opgebouwd en er zijn voldoende plotwendingen waardoor je zo heerlijk op het verkeerde been wordt gezet. Als dan ook nog eens een bekende van Kim in handen van de moordenaar valt, begint de klok echt te tikken. De uiteindelijke, spannende ontknoping heeft nog de nodige verrassingen in petto. De humor die Marsons in haar boeken gebruikt, vind ik trouwens helemaal geweldig.

Bas Stange las Het zwarte boek van de uren van Eva García Sáenz de Urturi

Korte inhoud: (Ex-)inspecteur Unai (Kraken) werkt samen met zijn oud-collega Estíbaliz om een mysterieus telefoontje dat hij heeft gekregen over de ontvoering zijn overleden moeder op te lossen. Dit telefoontje lijkt verband te houden met een aantal moorden die zijn gepleegd in de bibliografische wereld.

18c996cdfc365dc2ff7e943ac3e9d9bc.jpgMening (****): In dit vierde deel van de serie, die zich afspeelt in Vitoria (de witte stad), komen we veel meer te weten over Unai, de hoofdpersoon, die inmiddels de politie vaarwel heeft gezegd. Met name zijn complexe achtergrond wordt langzaam maar zeker verder uitgediept. Net als in de andere delen verloopt het verhaal in een traag tempo, met name het eerste deel. De twee verhaallijnen zijn knap in elkaar vervlochten en komen in het laatste deel van het verhaal tot een vlot geschreven climax. Het boek geeft een beklemmend beeld van de wereld van de bibliofielen, de verzamelaars van bijzondere boeken uit en over de geschiedenis.

Lieve F. las De jager in de nacht van Chris Carter

Korte inhoud: Carter heeft weer een seriemoordenaar neergezet die ongenadig en op wrede wijze zijn slachtoffers om het leven brengt. Hij is gek, maar geniaal. Verwart liefde met haat. Zijn slachtoffers hebben geen kans op overleven. De speurders hebben geen kans om hen te redden. 

18c996cdfc365dc2ff7e943ac3e9d9bc.jpgMening (*****): Vanaf de eerste bladzijde neemt Carter zijn lezerspubliek mee in zijn wrede wereld van geweld en dood. In korte hoofdstukken met afwisselende scènes, sleurt hij je mee in een verhaal dat bol staat van zinderende spanning. De psychologische inkijk in de gedachtenwereld van de seriemoordenaar - een taak voor Hunter - geeft een extra dimensie aan het verhaal. Hoe wreed en zinloos geweld ook is, Carter onderbouwt zijn verhaal door zijn eigen kennis over te dragen aan zijn hoofdpersonage. Het is totaal geen optie om te stoppen tot aan het hoogtepunt van de plot.

Denise Depoorter las Vuurduivel van Nathalie Pagie

Korte inhoud: Een jaar na het overlijden van zijn vrouw, die een vreselijke dood sterft, neemt piloot Jake Ryan zijn leven als brandweerman weer in handen. Het voornaamste doel in het leven van het eliteteam is het zoeken en stoppen van ‘de vuurduivel’.

18c996cdfc365dc2ff7e943ac3e9d9bc.jpgMening (****): Eigenlijk valt het verhaal als thema wat buiten mijn comfortzone dus ben ik met gemengde gevoelens in het boek begonnen. Maar… eens begonnen, is het boek moeilijk weg te leggen. Je wordt onmiddellijk door het verhaal meegesleept in een rollercoaster van woorden en in beknopte, maar informatieve hoofdstukken. De personages, maar voornamelijk hun gevoelens en de invloed daarvan op hun karakter, worden kort maar krachtig beschreven. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van verschillende personages en de spanning loopt gelijkmatig op tot een hoogtepunt. Zo wordt de opbouw mooi afgewerkt. Wat de auteur betreft, lees je op internet: Als een kameleon verandert zij naargelang het land waar zij over schrijft. Ik kan het niet beter zeggen.

Riet las Duivelsdal van Ulrika Rolfsdotter

Korte inhoud: Als Annie terugkeert naar haar geboortedorp om haar zieke moeder te bezoeken, verdwijnt plotseling haar achternichtje Saga. Ze besluit in het dorp te blijven en zet alles op alles om de waarheid omtrent haar verdwijning te achterhalen. 

a87d21603004a772861e1f03095ae355.jpgMening (***): Duivensdal is de debuutthriller van de Zweedse Ulrika Rolfsdotter. Het is het eerste deel over Annie Ljung, die sociaal werkster is. De omgeving waar het verhaal zich afspeelt, is het Noord-Zweedse Lockne, een typisch Scandinavisch dorp met een beklemmende sfeer en waarin sommige dorpelingen duistere geheimen hebben. Als Annie in het dorp terugkomt, wordt ze geconfronteerd met haar eigen verleden. Het boek heeft korte hoofdstukken, is filmisch en vlot geschreven. Hierdoor las ik het boek snel uit. Tot het einde toe blijf je onwetend wat Annie is overkomen. De ontknoping is redelijk voorspelbaar, ook is het verhaal nogal ongeloofwaardig en soms wat chaotisch.

Joella las Ik kan niet slapen van Steve French

Korte inhoud: Daniel en zijn dochter Caitlyn verhuizen naar het statige oude huis Nightingale House, maar het huis herbergt een luguber geheim.

18c996cdfc365dc2ff7e943ac3e9d9bc.jpgMening (****): Dit boek trekt direct mijn aandacht, want een spookhuis en geesten... dat moet ik lezen. Het verhaal heeft me dan ook niet teleurgesteld. De spanning is direct voelbaar maar bouwt zich langzaam op, hoewel er volop geheimen zijn, is er ook plek voor liefde in het verhaal. Caitlyn is mijn favoriete personage, maar ook Rebecca en Katherine trekken de aandacht. Tragedie en liefde wisselen elkaar af, wat maakt dat dit boek goed tot zijn recht komt. Een afgerond einde, maar wat zal ik de personages gaan missen. Dit boek was veel te snel uit!

Monique las Sterrenstof van Martine Kamphuis

Korte inhoud: In dit boek keert Wynona Post terug naar haar ouderlijk huis in een zwaar christelijk dorp in Zeeland. Ze loopt Sara tegen het lijf, die graag wil deelnemen aan een training die haar ouders aanbieden. Haar man is ongeneeslijk ziek en zal binnenkort komen te overlijden. Uit goodwill past Wynona op Sara’s kinderen, zodat zij de training kan volgen. Als de man van Sara toch nog onverwachts overlijdt, doet de politie dat af als een natuurlijke dood, maar daar zet Wynona grote vraagtekens bij.

a87d21603004a772861e1f03095ae355.jpgMening (***): Het boek is dun, waardoor je het gemakkelijk snel uitleest. Je hoeft het niet weg te leggen. Het verhaal pakt je wel, je leeft erg mee met Wynona. Als de man van Sara overlijdt, hoef je geen grote speurneus te zijn om te bedenken dat het allemaal niet helemaal klopt. De plot ligt wel erg voor de hand, zodat het weinig verrassend is en daardoor spanning mist. De cover is een tikje mysterieus, wat helaas in het verhaal niet terugkomt. Het had naar mijn idee spannender gekund. Toch leest het boek gemakkelijk weg, maar jammer dat het verhaal niet dieper is beschreven. Het blijft allemaal wat oppervlakkig.

*wil2* las Vermist van Simon Beckett

Korte inhoud: Op een avond wordt Jonah Colley door zijn oude vriend Gavin McKinney gevraagd naar Slaughter Quay te komen. Daar aangekomen ontdekt hij, behalve het lijk van Gavin, nog drie lichamen die in plastic zijn gehuld. Terwijl hij om hulp belt, wordt hij neergeslagen en volgt er een gevecht op leven en dood. Wanneer hij bijkomt in het ziekenhuis blijkt hijzelf verdacht te zijn. Jonah gaat op onderzoek uit en haalt daarbij meer boven water dan hij had kunnen vermoeden.

18c996cdfc365dc2ff7e943ac3e9d9bc.jpgMening (****): Al vanaf het moment dat Jonah Colley op Slaughter Quay rondloopt, word je als lezer het verhaal ingezogen, ofwel vanaf de eerste pagina. Jonah is enkele uren daarvoor door Gavin McKinney - ooit zijn beste vriend - gevraagd daarheen te komen. Aan die vriendschap is tien jaar geleden een abrupt einde gekomen, vlak na de verdwijning van Jonah’s zoontje Theo. Toch besluit Jonah te gaan, omdat Gavin eraan toe had gevoegd dat hij de enige was die hij kon vertrouwen. Natuurlijk loopt de ontmoeting niet goed af en er lijkt een link te zijn met de vermissing van Theo, maar wat heeft Gavin daarmee te maken? Met veel vaart geschreven, een puike spanningsboog en voldoende plottwists om de lezer van begin tot eind geboeid te houden.

Dit waren de eerste tien duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.

Bedankt Hugo van der Wildt, RenskeMB, GeaK, Bas Stange, Lieve F., Denise Depoorter, Riet, Joella, Monique en *wil2* voor jullie enthousiaste input!

Wil je de achtien eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1#2#3#4#5#6#7#8#9#10#11#12#13#14#15#16#17, #18



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #19

Meer informatie

Gerelateerd