Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #14

op 12 november 2021 door

Op 15 oktober plaatsten we een oproep waarin we jullie om duimpjes vroegen. Dat hebben we vaker gedaan en zullen we natuurlijk nog vaker doen. Zoals altijd reageerden jullie enthousiast en werden er keuzes gemaakt. Vandaag verschijnt het eerste van twee artikelen waarin je je eigen duimpje kunt terugvinden en die van anderen kunt lezen.

Hieronder de eerste reeks duimpjes in geheel willekeurige volgorde.

Ellen las Een langzaam smeulend vuur van Paula Hawkins

Korte inhoudEen langzaam smeulend vuur is vooral een verhaal over wrok. Op een oude woonboot wordt het stoffelijk overschot aangetroffen van Alex. Tijdens zijn leven had Alex contact met drie vrouwen, die alle drie vol onverwerkte wrok zitten. Laura, zijn onenightstand, zijn tante Carla en Miriam, die op de woonboot naast de boot van Alex woont. Al ben je nog zo’n goed mens, er kan altijd een reden zijn waardoor je toch over je eigen grenzen heen kunt gaan. 

06d5fd3387ae40b5039cabde845a62f9.jpgMening (***)Ik vond het geen echte thriller; er is wel iemand vermoord, maar het onderzoek daarnaar staat niet centraal in het boek. Ook wordt het nergens echt spannend. Wel wordt je als lezer meegenomen in de levens van de diverse personages. Hawkins heeft een prettige schrijfstijl: de hoofdstukken zijn van gemiddelde lengte en het verhaal wordt zonder nodeloos ingewikkeld taalgebruik verteld. De verhaallijnen van de drie dames wordt regelmatig onderbroken door een stuk uit een boek dat "Degene die ontkwam" heet. Dit geeft wel een extra laag aan het verhaal, al wordt pas later duidelijk op welke manier dit een rol speelt. Ik heb het boek met plezier gelezen, maar razend enthousiast was ik niet.

Lieve las Als de koning sterft van Elina Backman

Korte inhoudAls de koning sterft is het debuut van de Finse Elina Backman en tevens het begin van een serie. Het boek vangt twee verhaallijnen. In Hartola gaat de werkloze Saana de onopgeloste moord uit 1989 op de 15-jarige Helena onderzoeken. Het levenloze lichaam van het meisje werd gevonden bij een stroomversnelling en de dader werd nooit gevonden. In Helsinki moet rechercheur Jan zich verdiepen in een serie wrede moorden op oudere mannen. Halfweg het verhaal ontmoeten de twee elkaar en komen tot de ontdekking dat heden en verleden duistere zaken gemeen hebben.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgMening (****): Backman heeft een zeer toegankelijke schrijfstijl. Het verhaal is op een geloofwaardige manier neergezet en de personages zijn realistisch uitgewerkt. Het boek blijft verrassen, ook al doordat de titel vooraf niet veel weggeeft. De verschillende verhaallijnen zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden in aangenaam korte hoofdstukken. Wanneer de hoofdpersonages samenkomen, voldoet het verhaal volledig aan de opgebouwde verwachting. Al is er nog wel ruimte voor de personages om te evolueren, ik vond dit een heel verdienstelijk debuut. Deel twee laat nog even op vertaling wachten, maar het is met verwachting uitkijken.

*wil2* las Perfecte stilte van Helen Fields

Korte inhoudEr worden jonge vrouwen ontvoerd in Edinburgh die, zwaar verwond, ongeveer een week later langs de kant van de weg worden gedumpt. Tegelijkertijd worden er daklozen aangevallen en in het gezicht gesneden, wat de druk op het team Zware Misdrijven flink verhoogt. Net als in vorige delen van de reeks zijn de hoofdrollen weggelegd voor hoofdinspecteur Ava Turner en inspecteur Luc Callanach en ouwe getrouwen zoals brigadier Lively en commissaris Overbeck. Hoewel dit het vierde boek is, kan het prima gelezen worden zonder voorkennis.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgMening (****)De lugubere fantasie van Helen Fields blijft verbazen en lijkt geen grenzen te kennen, maar ze weet het zo goed te verkopen dat je je kunt voorstellen dat er inderdaad zulke gestoorde mensen rondlopen. Ze trekt vanaf de eerste pagina de aandacht van de lezer en slaagt erin om die continue vast te houden. Je kunt zelfs zeggen dat ze weer een onvervalste pageturner heeft afgeleverd. Als je de eerdere boeken kent en er niets aan vond, hoef je deze niet te lezen, maar voor de fans van Ava en Luc is het weer ouderwets smullen. 

EllyK las De beller op lijn vier van J.D. Barker

Korte inhoud: Dit verhaal gaat over Jordan, een bekende radioster. En over Cole, een politieman van NYPD. In afwisselende hoofdstukken over Jordan en Cole sjezen we met sneltreinvaart het verhaal binnen.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgMening (****)
Je zit bijna direct in het zeer spannende verhaal. Het is chronologisch opgebouwd en geeft weer hoe ieder hetgeen er gebeurt beleeft. Karakters worden goed neergezet, maar de oorzaak van hetgeen er plaatsvindt, wordt slechts mondjesmaat duidelijk. Het hele gebeuren is af en toe wat over de top, maar dat doet geen afbreuk aan de spanning. Die blijft onverminderd aanwezig en je kunt maar één ding doen: doorlezen.

Jeannie las Smeulend vuur van Arnaldur Indridason

Korte inhoud: Valborg, een al wat oudere vrouw, wordt thuis dood aangetroffen. Ze is vermoord, haar eigendommen zijn doorzocht; de politie vermoedt dat het om een roofmoord gaat. Op haar bureau, naast de telefoon, treffen ze een papiertje aan met daarop het telefoonnummer van Konráð. De vrouw had hem gebeld en gevraagd haar te helpen met het opsporen van haar zoon die ze direct na de geboorte, bijna vijftig jaar geleden, heeft afgestaan. Maar Konráð zag geen aanknopingspunten en is niet op haar hulpvraag ingegaan. Daar heeft hij nu spijt van.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgMening (****): Konráð is geen vlotte speurder, het tempo in Smeulend vuur ligt niet hoog maar o wat schrijft Indriðason mooi! We leren Konráð steeds beter kennen, hij verveelt zich na zijn pensionering; hij mist zijn zoon en zijn kleinkinderen die ver weg wonen. Zijn vrouw is overleden en hij heeft geen bezigheden. Oude schuldgevoelens komen bovendrijven, hij heeft spijt van een aantal keuzes die hij in zijn leven gemaakt heeft. Probeert hij dat nu goed te maken? In deze serie met Konráð in de hoofdrol spelen steeds verschillende verhaallijnen. Lang lijken die niet veel met elkaar te maken te hebben, maar ook nu weer brengt Indriðason alles op een vakkundige manier bij elkaar. Voor mij was het weer heerlijk genieten van een mooie thriller die langzaam opgebouwd wordt.

GeaK las Nadia van Elisabeth Norebäck

Korte inhoud: Linda Andersson is tot levenslang veroordeeld wegens de moord op haar man Simon en verblijft sindsdien in vrouwengevangenis Biskopsberg. Hoewel ze weet onschuldig te zijn, heeft ze zich er inmiddels bij neergelegd dat niemand dit gelooft, zelfs haar zus niet. Als Linda in de gevangenis wordt aangevallen en zwaar gewond in het ziekenhuis belandt, begint het piekeren over de moord opnieuw en slaat de twijfel toe.

06d5fd3387ae40b5039cabde845a62f9.jpgMening (***): Het boek is geheel in de ik-vorm geschreven (vanuit Linda’s perspectief) en begint als Linda in het ziekenhuis ligt. Heden en verleden worden continu afgewisseld, ze volgen daarin de gedachtengang van Linda. Ze neemt je mee naar haar jeugd, haar huwelijk, de nacht van de moord en de rechtszaak, waardoor je als lezer een boeiende inkijk krijgt op haar leven toen en nu. Het verhaal intrigeert, mede door haar vriendschap met ‘de Koningin van Biskopsberg’, maar van spanning is totaal geen sprake. Dat viel me tegen, want op basis van de beschrijving van het boek had ik anders verwacht. De ontknoping is verrassend, maar ook die ontbeert spanning.

Gerrie las De fjord van Jørn Lier Horst

Korte inhoudWilliam Wisting wordt verzocht een zaak op zich te nemen die onder de hoogste geheimhouding valt. Bij een zojuist overleden oud-minister is in zijn vakantiehuisje een grote hoeveelheid aan contanten gevonden. De vraag is waar het geld vandaan komt. Als het geld is van de staat valt het namelijk onder staatsgeheim. De vrouw en enige zoon van de minister zijn eerder overleden. Al snel lijken er links te zijn met twee andere coldcases van vijftien jaar oud. Plots is deze case niet meer zo cold, maar superhot.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgMening (****): Het tempo zit er behoorlijk in in dit verhaal. Geen trage start, maar het tempo wordt steeds hoger. Wat ik heerlijk vind aan het boek is dat Jørn Lier Horst zelfs rechercheur is geweest. Dat geeft je inkijk in hoe een dergelijke zaak werkelijk kan verlopen. De schrijfstijl is eenvoudig en het verhaal is goed opgebouwd. De karakters zijn goed uitgewerkt. Hoewel de minister niet meer leeft, krijg je een goede inkijk in het leven van deze persoon. Kortom: een uitstekende thriller.

VM van Erp-van Dijk las Duister water van Donna Leon

Korte inhoud: "... Ze hebben hem vermoord. Het was slecht geld. Ik zei dat hij het niet moest doen ..." Het zijn de laatste woorden van een stervende vrouw, toevertrouwd aan Commissario Guido Brunetti. Hij belooft haar de recente, mysterieuze dood van haar man te onderzoeken, die bij leven watermonsters verzamelde voor de instantie die het water van Venetië controleert. Geholpen door de intelligente assistente van zijn chef, weet Brunetti uiteindelijk alle puzzelstukjes te leggen. Maar het uiteindelijke plaatje legt een veel grotere zaak bloot.

de492d4d93367eaa7cd32760f8e8c9ee.jpgMening (**)Een heilige belofte aan een stervende vrouw, verdachte omstandigheden rondom de dood van haar echtgenoot, een speurtocht die leidt tot het blootleggen van een milieudelict met grote gevolgen, het zijn de ingrediënten voor alweer het 29e deel in de serie met politie commissaris Guido Brunetti. Een veelbelovende mix, maar Donna Leon kiest ervoor het eigenlijke speurwerk buiten het zicht van de lezer door anderen te laten doen. Hierdoor moeten allerlei randzaken het verhaal én Guido Brunetti gaande houden. Die is dan ook vooral bezig met het zich verplaatsen langs bekende punten in Venetië. Gecombineerd met een overdadig gebruik van Italiaanse woorden krijgt de lezer het gevoel eerder een reisgids voor Venetië te lezen dan een spannend verhaal. Guido Brunetti verdient beter, maar dit boek zou zomaar de opmaat naar zijn pensioen kunnen zijn. 

Marina las De stille vriend van Charlie Gallagher 

Korte inhoud: De vijftienjarige Callie ligt al een maand in coma, na een zelfmoordpoging. Dan contacteert een privédetective vader Danny, hij heeft antwoorden en biedt een anonieme wraakactie op de schuldige aan. Richard verloor zijn vrouw bij een vluchtmisdrijf, hij krijgt een soortgelijk voorstel.

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgMening (***)Twee verhaallijnen die met de voeten vooruit in de actie springen, geen zijlijnen, minieme flashbacks, korte hoofdstukjes en actieve taal: het verhaal dendert, trekt mee, maakt nieuwsgierig, geeft haast geen tijd tot nadenken. Derde lijn is het speurwerk van Joel Norris, rechercheur met een rugzakje, die de sluitende plot ontrolt. Prima no-nonsense thriller zonder franje. Op naar deel twee! 

Renske las De oogst van Hans Rosenfeldt en Michael Hjorth

Korte inhoudHet zevende deel van de Bergman-kronieken. In dit boek is Vanja Lithner de opvolger van Torkel geworden bij de nationale recherche, en moet zij met haar collega’s drie moorden oplossen in Karlsham. Sebastian Bergman werkt parttime als psycholoog in een eigen praktijk en zoekt rust in zijn leven. Maar toch wordt hij geconfronteerd met oude herinneringen en blijft hij (zijdelings) betrokken bij het werk van zijn dochter en oud-collega’s. Alle oude bekenden duiken weer op, zo ook Billy die vader gaat worden. 

cca6da19e78e4398af8a8abbbcf38ff6.jpgMening (****)In vergelijking met de andere delen wist je dit keer vrij vlug wie de moorden had gepleegd en vond ik de dader(s) wat vlak weergegeven. Er was weinig spanning, ook omdat de slachtoffers wat anoniem bleven. Ik miste ook de steken onder water tussen de teamleden die er voorheen wel waren, zoals met Sebastian en Torkel. Het moordonderzoek was onder leiding van Vanja wat minder gedetailleerd dan in andere boeken, maar dan komt de laatste moord met een link naar iets waar ik niet over wil spoileren, en krijgt het boek vaart en ook spanning. Veel draadjes uit voorgaande boeken komen dan samen. Het boek eindigt zoals altijd met een cliffhanger, dit keer niet één maar twee! Dus kom maar op met deel acht! 

Dit waren de eerste tien duimpjes voor deze ronde. Zitten er boeken tussen die je gelezen hebt en ben je het wel of niet met de beoordelingen eens? Welk boek wil je nu absoluut gaan lezen? Laat het ons weten.

Bedankt Ellen, Lieve, *wil2*, EllyK, Jeannie, GeaK, Gerrie, VM van Erp-van Dijk, Marina en Renske voor jullie enthousiaste input!

Wil je de dertien eerdere blogs nog een keer lezen, dan kan dat uiteraard. Hier vind je ze: #1#2#3#4#5#6#7#8#9#10#11#12#13 



Reacties op: Hoe kleuren de duimen van onze volgers? #14

Meer informatie

Gerelateerd