Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wat lazen wij in januari

op 01 februari 2021 door

Na alle decemberstress is de rust weergekeerd, in de vorm van een strikte lockdown. Voor sommigen betekent dat extra tijd om te lezen, maar anderen houden juist minder tijd vrij om te lezen. Onze leden hebben hun leesdoelen voor komend jaar weer op een rijtje gezet en de nieuwe reading challenges weer enthousiast aangemaakt. Ondanks alles werd er ook deze maand weer volop gelezen. 

Denise las 14 boeken

Elk jaar als ik mijn reading challenge opstel denk ik: nee dat is veel te veel dat haal ik nooit. Ik heb hem dit jaar op 120 boeken gezet. Een hoeveelheid die ik de afgelopen 2 jaar ruimschoots heb gehaald, maar de gedachte van 10 boeken per maand lijkt mij veel te veel. Het is niet zo dat ik druk voel, want ik lees alleen als ik het wil, maar toch grappig dat iets wat mij al 2 keer gelukt is onmogelijk lijkt. Deze maand was in ieder geval een goede start, want ik heb 14 boeken uitgelezen. Ik vind het fijn om in januari wat boeken te herlezen, dus ben ik begonnen met De Selectie van Kiera Cass. Ik had hiervan deel 4 en 5 nog nooit gelezen, dus voor mij een goede reden om opnieuw te beginnen. Deze boeken lezen zo makkelijk weg dat ik de eerste 5 delen in 1 maand heb gelezen. Toen wilde ik verder gaan met de Grisha triologie van Leigh Bardugo. Waar ik deel 1 te gek vond, vond ik deel 2 en 3 een beetje tegenvallen al kan ik niet zeggen waarom. Verder heb ik vaak dat ik verder wil lezen in een serie, maar gewoon de eerste delen niet meer goed weet (iemand tips daarvoor?). Daarom las ik Matched van Ally Condie nog een keer. Ik kijk erg uit naar deel 2 die ik in februari wil lezen. Nadat ik zoveel gehoord had van Stille Duisternis van Fenneke Zwaaneveld wilde ik die ook een kans geven. Het debuut viel niet tegen, maar vond ik ook niet echt bijzonder. Op het moment van schrijven ben ik bezig in het vijftiende boek. The Brightest Night van Jennifer Armentrout. Ik had gehoopt om dit boek nog uit te lezen voor februari, maar hij valt stiekem een beetje tegen. Waarom zal ik volgende maand met jullie delen. 

Kimberly las 8 boeken

Deze maand las ik redelijk gevarieerd. Dus zal alleen de boeken bespreken die op deze spot thuishoren, haha. Mijn eerst boek van 2021 zorgde er direct voor dat ik uit mijn leesdip werd gehaald. How the king of Elfhame learnt to hate stories van Holly Black is een prachtige novelle die ik echt aanraad voor iedereen die deze serie heeft gelezen. Het maakt het echt een beetje af en leest zoals gewoonlijk heerlijk makkelijk weg. Daarna las ik Familie liegt nooit van Karen McManus. Deze ya thriller was weer een fijn boek en is ook uitgebreid besproken in ons artikel hierover eerder deze maand. Mijn volgende boek was The Glass Queen van Gena Showalter. Dit is het tweede deel in haar serie van hervertellingen. Deze keer een nieuwe versie van Assepoester. Het zijn geen hoogstaande verhalen en met een enorm "romance" gehalte, maar uiteindelijk best vermakelijk. Tot slot las ik De Academie van Astrid Boonstoppel. Ik lees vaak engels, wat ervoor zorgt dat ik niet veel boeken van Nederlandse schrijvers lees. Maar dit boek sprak mij echt ontzettend aan. En het was ook zeker geen tegenvaller. Ik zie mij wel meer van dit soort boeken lezen.

Laurie las 13 boeken

Aan het begin van januari zette de negatieve spiraal waar ik in december in zat door, dat beloofde voor mijn gevoel niet veel goeds. Uiteindelijk pakte ik 14 boeken op, waarvan ik Jade city van Fonda Lee niet uitlas. Dit bleek niets voor mij. Ik begon het jaar met Raybearer van Jordan Ifueko, een boek waarin ik in 2020 al was begonnen. De negatieve spiraal van die laatste maand ging dus mee naar 2021 en dat was jammer. Wellicht geef ik het boek nog een kans, als ik daar tijd voor heb. Hierna ging het lezen weer beter, hetzij met ups en downs. Zo was daar Rhapsodic van Laura Thalassa, een boek waar ik goede hoop bij had, maar wat mij totaal niet beviel en eindigde met slechts 2 sterren. You should see me in a crown van Leah Johnson was heerlijk lezen zonder na te hoeven denken, zo'n boek heb je soms echt even nodig. Ook De verloren prins van Julie Kagawa was een hele verademing. Verder las ik nog De zee van monsters, het tweede deel in de "Percy Jackson" serie van Rick Riordan. Dit boek las makkelijk weg, maar ik merk wel dat ik niet alle boeken in deze serie achter elkaar moet lezen. Het boek waar ik deze maand diep teleurgesteld in was, was Zij die ontkomen van Roni Loren. Ik dacht dat dit een mooie, emotionele new adult was, maar dat viel me echt tegen. De personages waren ouder en het boek bevatte meer seks dan verhaal. Het achtergrondverhaal biedt zoveel ruimte om er iets moois van te maken, maar dat is niet gebeurd. Qua young adult en new adult las ik verder nog Misschien nooit van Colleen Hoover, de novelle die hoort bij de "Misschien" serie. Tenslotte las ik De grand tour van Henry Montague van Mackenzi Lee en Darius the great deserves better van Adib Khorram, over beide boeken kun je in februari een artikel verwachten hier op de spot. Buiten young adult en new adult las ik nog een aantal boeken: De kat en de generaal van Nino Haratischwili, De stilte van de witte stad van Eva García Sáenz de Urturi, De stroopwafelshop van Astrid Harrewijn en The Dragon Republic van R.F. Kuang. Die laatste kreeg mijn eerste 5 sterren van 2021.

Maartje las 25 boeken

Ik las deze maand maar 6 YA-boeken. Ik las Starsight van Brandon Sanderson en ben weer onder indruk van de schrijfkwaliteiten van deze man. Het lijkt wel of alles wat hij schrijft geweldig is. Zo dus ook dit tweede deel in de Skyward-serie. Daarna luisterde ik naar Midnight Sun van Stephenie Meyer. Ik was het echt niet van plan, maar was toch te nieuwsgierig. Ik had het beter niet kunnen doen, want ik vond het echt een vreselijk saai boek. Vervolgens pakte ik Vals van Mel Wallis de Vries op. Zo'n populaire schrijver moet toch fijne boeken schrijven zou je zeggen. Ik vond het niets. Tussen de meiden onderling was alleen haat en nijd en de gebeurtenissen vond ik echt te ongeloofwaardig. Twee twee-sterren boeken na elkaar, dat vroeg om iets goeds. Maar ook Gloeieen boek vol interviews met jongeren die ergens op het lhbti-spectrum vallen, viel een beetje tegen. De schrijver Edward van de Vendel heeft de interviews echt als vraag en antwoord in het boek gezet en dit las op een gegeven moment echt niet meer prettig. Gelukkig waren de laatste twee YA boeken van deze maand wel fijn. Ik las Voorbij het Wederwoud van Valentijn Ringelberg en Sadie van Courtney Summers. Voorbij het Wederwoud is het eerste deel in een fantasy en bevatte daarom heel veel wereldbouw. Toch is mijn interesse gewekt en ga ik zeker het volgende deel lezen. Sadie was echt een topper. Een spannend en emotioneel verhaal over een meisje dat op zoek gaat naar de moordenaar van haar zusje. Andere favorieten van deze maand waren: Oryx en Crake van Margaret Atwood, The alloy of law van Brandon Sanderson, Boyfriend material van Alexis Hall en Oogst van Sien Volders. 

Minca las 8 boeken

Ondanks dat ik begin 2021 best veel op de planning heb staan wat betreft recensie exemplaren, heb ik toch weer eens lekker de tijd gevonden om enkele boeken te lezen die al wat langer op mijn tbr stonden. Te beginnen met Stalking Jack the Ripper voor de boekenketting waar we mee bezig zijn op deze spot. Daarna ben ik eindelijk begonnen in de nieuwe serie van Jennifer L. Armentrout. Zo las ik From Blood and Ash en het spetterende vervolg A Kingdom of Flesh and Fire allebei binnen 8 dagen uit. En aangezien dat ruim 1200 bladzijdes waren, vond ik dat nog best snel ;) Natuurlijk heb ik me ook tegoedgedaan aan de Nederlandse editie van Addie LaRue van V.E. Schwab. Wat een heerlijk boek! Eerder al in het Engels gelezen, en deze maand dus ook in het Nederlands. Wat een geweldig verhaal! Vervolgens heb ik een aantal e-arcs gelezen waaronder The Queen's Secret het tweede deel in een serie van Melissa de la Cruz en Phoenix Flame ook een tweede deel van Sara Holland. Beiden waren erg leuk om te lezen! Als laatst las ik nog twee boeken van twee auteurs die ik nog niet kende. The Stolen Kingdom van Jillian Boehme en Drakenhart van Nanouk Kira, deze laatste is een YA Fantasy verhaal van eigen bodem. Hierover had ik wat gemengde gevoelens, maar daarover lees je later wel in mijn recensie hier op Hebban of op mijn blog. Een fijne leesmaand al zeg ik het zelf!

Nicole las 6 boeken

Januari was geen productieve leesmaand voor mij. Door de combinatie van thuiswerken en een zoon die thuisonderwijs krijgt, is het vaak passen en meten. Toch probeer ik altijd tijd vrij te maken en dat heeft gelukkig weer wat fijne leesuurtjes opgeverd. In december had ik al een begin gemaakt met Het verzet van de koningin van Rebecca Ross. Het eerste deel vond ik al heel goed, maar dit vervolg was echt fantastisch! Omdat ik voor Hamley Books meedeed aan de blogtour rondom het derde deel van de Overstekers-trilogie, Koninklijke magie van Petra Doom, ontving ik de eerste twee boeken, Een kracht ontwaakt en De schaduw van de sha er als cadeautje bij. Met deze drie dikke boeken ben ik echt wel even zoet geweest, maar ik heb er enorm van genoten! Van Young Adult Dome kreeg ik een recensieverzoek voor Mijn berichtje aan jou van Luanne Rice. Het was een heel heftig boek met gelukkig ook ruimte voor mooie dingen! Mijn recensie van dit boek staat inmiddels op de spot! Aan het eind van de maand ontving ik nog een recensieboek: De vermisten van Maneschijn van Christelle Dabos. Ik vond het eerste deel heel bijzonder en ook dit vervolgdeel maakte al mijn verwachtingen waar! 

Nina las 12 boeken

Deze eerste maand van het nieuwe jaar was een verrassend goede leesmaand voor mij! Ik trapte de maand af met de laatste delen uit de Cruel Prince serie en de novelle, geschreven door Holly Black. Wat was dit een heerlijke serie zeg! Ik blijf een zwak hebben voor enemies to lovers én fairies. Nou, met deze serie had het allebei plus nog eens een ontzettend spannend verhaal. Zeker een aanrader dus. Hierna las ik This is kind of an epic lovestory geschreven door Kheryn Callender. Dit was een grappig en leuk verhaal met een simpele schrijfstijl en verhaallijn. Het was gewoon een oké verhaal maar het miste voor mij net die spark die het tot iets geweldigs had kunnen maken. Vervolgens las ik nog een standalone: Sisters of Sword and Song geschreven door Rebecca Ross. Dit verhaal pakte me wel echt meteen en nam me mee op een avontuurlijk en romantische reis. De setting vond ik erg origineel en de band tussen de twee zussen voelde ontzettend oprecht aan. Hierna las ik eindelijk de Duizend Hoog serie geschreven door Katharine McGee. Ik had best hoge verwachtingen van deze serie en hoopte op een dosis glamour drama met een futuristisch tintje. Het eerste boek vond ik nog wat zwak en pakte me als lezer niet echt zoals ik had gehoopt. De andere twee delen toonden gelukkig wel veel ontwikkeling in schrijfstijl en karakterontwikkeling. Drama bevatte deze serie meer dan genoeg maar ik had op de een of andere manier toch het gevoel dat deze boeken beter als tv-serie zouden werken dan als een verhaal dat je leest. Na deze serie pakte ik weer eens een graphic novel; Meg, Jo, Beth, and Amy geschreven door Rey Terciero. Deze graphic novel is een moderne en echt fantastische hervertelling van Little Women. De 4 zussen hebben ieder hun eigen problemen maar helpen elkaar door dik en dun en groeien ieder uit tot prachtige vrouwen. Ik vond dit echt een emotioneel verhaal en heb voor het eerst sinds lange tijd weer een traantje gelaten tijdens het lezen. Daarna kreeg ik de tip van iemand op Hebban om Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum te lezen. Dit boek is geschreven door Benjamin Alire Sáenz. Ik zocht namelijk een boek met een filosofische en poëtische schrijfstijl en dat heb ik, zeker weten, gevonden in dit verhaal. Ari en Dante hebben ook weer een stukje van mijn grote lezershart veroverd en ik kan niet wachten op het vervolgdeel van dit verhaal! Als laatst ben ik begonnen aan de The Mortal Instruments serie geschreven door Cassandra Clare. Ook deze had ik al lang in de kast staan en eerder had ik al de Netflix serie gekeken dus ik was benieuwd naar de verschillen met de boeken. Na het lezen van de eerste twee boeken kan ik al zeggen dat de boeken minstens zo goed zijn als serie! In het eerste boek had ik nogal veel deja vu gevoelens maar nu vind ik het juist wel leuk dat ik wat beelden bij de karakters heb. Ik ben erg benieuwd naar de vervolgdelen!

Roxanne las 2 boeken

Niet een geweldig begin van het jaar. ik las 2 boeken. Ik lijk helaas wat in een dip te zitten waar ik nog niet helemaal uitkom. Ik las deze maand Wildcard van Marie Lu en gaf dit boek 4 sterren. Dit deel vond ik veel leuker en vlotter lezen dan het eerste deel. Het is zeker wel een vermakelijke duologie. Verder las ik Kingdom of the Wicked van Kerri Maniscalco. Uiteindelijk kreeg dit boek ook 4 sterren, maar de hype rondom dit boek begrijp ik niet helemaal. Hopelijk is aankomende maand een betere maand voor me.

Hoe verliep jouw eerste leesmaand van 2021?



Reacties op: Wat lazen wij in januari

Meer informatie