Moeilijk onderwerp in makkelijke woorden

Anja Brummer 09 november 2020
Ik heb dit boekje in de bieb bij Makkelijk Lezen Plein gevonden. Het zag eruit als kinderboek voor groep 3-4, maar dat is het niet. Stichting De Stiep Educatief is een kleine uitgeverij voor mensen, die door verschillende oorzaken moeite met lezen hebben. Ze hebben serie boekjes uitgebracht over Pieter, Emma, Greet, Roza en Rik, de beste buren die altijd voor elkaar klaar staan. Ook in dit boekje staan ze klaar voor Rik van 88, die na een val en hersenbloeding niet meer zelfstandig kan wonen.
Met zeer makkelijke woorden en hele korte zinnetjes wordt een verhaal van Rik verteld, zijn ouderdom, zijn gebrek aan zelfstandigheid en uiteindelijk zijn keuze voor euthanasie. Minimalistische en sombere tekeningen passen goed bij dit verhaal. Einde is wel gelukkig en daardoor denk ik, dat ook voor kinderen geschikt om onder begeleiding te lezen en moeilijke thema's te bespreken. Ik vond het knap verteld, makkelijk, maar niet kinderachtig, zelfs met een vleugje humor.

Meer recensies van Anja Brummer