Geglimlacht én bijgeleerd

Annabee Annabee
21 mrt 2021

Dit is, in een herziene vertaling, de tweede druk van 'Bruno, chef de police', in juli jl. verschenen bij Creditsbooks. De eerste druk stamt uit 2008 en is destijds uitgegeven door Cargo. Opmerkelijk, na járen van vergetelheid volgen nu opeens op 3 september a.s. ook al de delen 2 en 3. Er zijn in het Engels inmiddels 13 delen. De boeken spelen weliswaar in de Dordogne, auteur Martin Walker is een Engelsman.

Eigenlijk gebeurt er qua misdaad en onderzoek nauwelijks iets opzienbarends in het boek, ondanks een akelige moord en een drugsdelict. Toch ontstijgt 'Bruno, chef de police' met glans het 'Midsomer Murder-niveau', dankzij het feit dat de auteur de diepte ingaat, beter gezegd: de breedte. De cultuur in het plaatsje Saint Denis, de geschiedenis van de regio, de huidige politieke situatie in Frankrijk (Front National), de Algerijnse oorlog, de Tweede Wereldoorlog, Europese regelgeving, immigrantenproblematiek en nog veel meer komt voorbij. Voor wie dat alles niet interesseert rest een magere krimi, ik slurp het echter op, ik weet te weinig van Frankrijk en leer graag bij.
Bruno zelf is een markante persoonlijkheid, die samen met de burgemeester en nog een handjevol vooraanstaande inwoners het dorp Saint Denis 'regeert' en in zekere zin beschermt tegen de grote boze buitenwereld. Met zijn persoonlijke leven is het zozo gesteld, niet goed, niet slecht, dat zal ongetwijfeld in de volgende delen nadere uitwerking krijgen, het kan nog alle kanten op.

Ik heb 'Bruno, chef de police' met een glimlach om de mond gelezen.

Zou mooi zijn als de uitgever bij een volgende druk, en hopelijk ook voor de volgende delen van de reeks, de tekst ontdoet van slordigheden.

Meer recensies van Annabee