Beste van de drie tot nu toe
Gek genoeg wordt deze reeks van Camilla Grebe in Zweden wél en in Nederland niét als reeks gepresenteerd. De reeks heet in het Zweeds 'Flickorna och mörkret' en 'In slaap gevangen' is deel 3. Dezelfde personages komen terug, per deel is de hoofdrol voor een van hen weggelegd en spelen de anderen min of meer een bijrol. Mooie constructie, en slim ook, want daarmee voorkomt Grebe 'verveling' bij de lezer.
Deel vier is inmiddels al verschenen: 'Skuggjägaren'. Ik kijk uit naar de vertaling.
'In slaap gevangen' is het soort thriller waar ik wel pap van lust, waarbij me een zucht ontsnapt als het boek uit is. Origineel en aangrijpend verhaal, actueel en tot nadenken stemmend, prettig en subtiel verwoord door de auteur. Drie ik-perspectieven: rechercheur Manfred, de verdwenen Samuel en diens moeder Pernilla; elk voert zijn eigen strijd, zij het op verschillend vlak.
Deel 1 en 2, respectievelijk 'De minnares' en 'Dagboek van mijn verdwijning', waren al goed voor vier sterren. Deel 3 is perfect, althans voor lezers die afwijkend gedrag en kronkels in de menselijke geest spannend vinden. De 'echte' spanning is iets minder, maar wordt ruimschoots gecompenseerd door een extra punt voor originaliteit.
[spanning 4, plot 5, schrijfstijl 5, leesplezier 5, originaliteit 6, psychologie 5]