Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Luchtig verhaal met happy end

Anne Oerlemans 25 juli 2023 Hebban Recensent
Jenny Jackson is Vice President en Executive Editor bij uitgeverij Alfred A. Knopf in New York. Ze studeerde af aan het Williams College en woont in Brooklyn Heights waar haar debuutroman Pinapple street zich afspeelt. De Nederlandse vertaling verscheen bij Luitingh-Sijthoff en is van de hand van Marga Blankestijn.

Darley en Georgiana Stockton genieten als dochters van een steenrijke vastgoedmagnaat al generaties van alle privileges van het kapitalistische succes van hun voorouders. Sasha groeide op in de middenklasse maar trouwde met Cord Stockton en voelt zich geen moment welkom in de familie. Wanneer Darley en Georgiana zichzelf vragen beginnen te stellen over de waarde van al het geld dat zij erven, dreigt de familie Stockton de perfecte reputatie die ouders Chip en Tilda hebben opgebouwd te verliezen.

‘Er was Darley iets opgevallen aan mensen met geld: ze klonterden bij elkaar. Niet omdat ze intrinsiek oppervlakkig of materialistisch of snobistisch waren, al konden die dingen natuurlijk heel goed ook waar zijn, maar omdat ze zich, als ze onder elkaar waren, niet hoefden te bekommeren over de verschillen die hun geld voor hun leven betekende.’

Jackson weet de verschillende personages in haar roman diepte te geven en interessant te maken, ondanks dat hun verhalen en daarmee het plot van deze roman niet heel erg spannend zijn. Pineapple street geeft vooral een interessant inkijkje in het leven van de New Yorkse elite. Het leven van de Stocktons ademt in alles het belang van themafeestjes, tafeldecoraties, tennisscores en vooral, oude netwerken. Een buitenstaander zal nooit tot de kern van deze rijke familie doordringen en de vooroordelen zijn alom aanwezig.

Toch weet de auteur de drie vrouwelijke hoofdpersonages geloofwaardig en sympathiek neer te zetten in hun zoektocht naar de privileges die ze altijd voor lief hebben genomen. Wanneer de man van Darley zijn baan verliest en ze zonder geld komen te zitten begint Darley haar ideeën over geld en de waarden van haar familie te bevragen. En ook de jonge Georgiana heeft haar redenen om haar vermogen in stichtingen en goede doelen te investeren.

‘‘Maar je weet dat stichtingen het antwoord niet zouden moeten zijn. De echte problemen zijn belastingwetten, antiarbeidswetgeving en de trage verspreiding van de welvaartsstaat,’ zei Chip. Iedereen keek verbijsterd op, alsof de hond ineens Frans was gaan spreken.’

Pineapple street is een goed geschreven, luchtig verhaal over grote thema’s en ongelijkheid, maar wel vanuit het perspectief van de meest rijke mensen in onze maatschappij. Dat maakt dat hun zogenaamde zorgen over armoede in de wereld aan alle kanten wringen, maar Jackson slaag erin de lezer mee te nemen en de humor erin te houden zonder te oordelen over haar personages.

Een heerlijk zomerboek waar je doorheen vliegt tijdens het lezen en dat ook nog eens een happy end kent.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Oerlemans

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.