Advertentie
    Anne Oerlemans Hebban Recensent

Polly Crosby groeide op aan de kust van Suffolk en woont nu in het hart van Norfolk. In 2018 won ze de Curtis Brown Creative’s Yesterday Scholarship, waardoor ze haar roman kon afmaken. Deze eerste roman, die zal worden gepubliceerd als The Illustrated Child in het Verenigd Koninkrijk en als The Book of Hidden Wonders in de Verenigde Staten, werd tweede in de Bridport Prijs Peggy Chapman Andrews Award voor debuutromans.

Romilly Kemp en haar excentrieke vader leven een gelukkig en verborgen leven in een gammel herenhuis op het Engelse platteland. Haar vader maakt geïllustreerde boeken met Romilly als heldin. De boeken worden meteen een groot succes en hun landgoed wordt overspoeld door avonturiers omdat gezegd wordt dat er een uitgebreide schattenjacht verborgen zit tussen de pagina’s. Op een dag begint Romilly's vader in zichzelf te verdwijnen. Terugkerend naar zijn illustraties, vindt Romilly aanwijzingen die haar naar een duister familiegeheim leiden.

‘But the beginnings of a friendship are like the beginning of a book: you never know how they will turn out until the very end.’

Auteur Polly Crosby heeft een enorme fantasie en als lezer van haar debuutroman heb je die ook zeker nodig. The Book of Hidden Wonders laat zich niet makkelijk duiden. Het lijkt te beginnen als een typisch kinderboek, maar meteen vanaf de eerste pagina is er ook een duistere ondertoon aanwezig. Romilly’s perspectief is dat van een kind, maar met een duidelijke obsessie met geweld, dood en verderf. Haar fantasierijke ervaringen en avonturen zorgen ervoor dat lang onduidelijk is wat er werkelijk gaande is in haar wereld. Niets lijkt echt en toch weet de auteur de lezer te overtuigen met haar onwaarschijnlijke verhaal.

‘“It is so strange seeing one’s self in a book,” she said. “It makes me feel like I am made up, somehow, like I am just the fabric of someone’s mind. I don’t know how you have coped with being in book after book. How do you know what is real anymore?”’

De schrijfstijl, de zinsopbouw en het woordgebruik in de debuutroman zijn zeker niet kinderachtig en in veel opzichten heeft Crosby een zeer complex boek geschreven. Een boek vol tegenstellingen, mysteries, valse informatie en avonturen. Het is een boek over een jong meisje dat de wereld om zich heen niet kan of wil begrijpen en in haar eigen droomwereld leeft, een wereld waar fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen, met een eigen logica en eigen regels.

The Book of Hidden Wonders is een mysterieus en complex boek dat veel inlevingsvermogen en fantasie vraagt van de lezer. Een boek dat zich lastig laat uitleggen maar dat wel de aandacht weet vast te houden. De auteur schept een ongemakkelijke sfeer die tot het laatst spannend en onverklaarbaar blijft. Het is fictie, fantasy, coming-of-age en roman in één.

- Met veel dank aan de uitgeverij voor het beschikbaar stellen van een ARC voor deze recensie via Edelweiss+

Reacties op: Een droomachtige roman

1
The Book of Hidden Wonders - Polly Crosby
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners