Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Levende Middeleeuwen

Anne Oerlemans 07 mei 2021 Hebban Recensent
Nico Dros studeerde geschiedenis in Amsterdam en debuteerde in 1991 met de historische roman Noorderburen. Verschillende historische romans en verhalenbundels volgden en in 2021 verscheen zijn nieuwste roman Willem die Madoc maakte bij uitgeverij Van Oorschot.

De Vlaamse mediëvist Willem de Reuvere ontdekt een verzamelhandschrift uit de dertiende eeuw, hij raakt ervan overtuigd dat het geschreven werd door Willem, dichter van Van den Vos Reynaerde en het nooit gevonden boek Madoc. Langzaam werkt De Reuvere aan het levensverhaal van zijn Middeleeuwse naamgenoot.

‘Eigenlijk zoekt de romancier bewust naar de leemtes in de geschiedenis om deze met zijn eigen verbeelding op te vullen.’

Dros schrijft over Willem de Reuvere die schrijft over Willem die Van de Vos Reynaerde schreef maar ook door het leven ging onder de namen Beda, Madoc en Reinaert en verschillende dichtwerken schreef. Dros stapelt daarmee verhaal op verhaal maar op zo’n heldere wijze dat het nergens onoverzichtelijk of ingewikkeld wordt.

‘Misschien was het Diets in veel opzichten nog een boerentaaltje, maar wel een taal sprankelend van levenskracht, en met een ingeschapen sluwheid om zich in overdrijving, spot, achterbaksheid en dubbelzinnigheden uit te drukken.’

Door de schrijfstijl die Dros hanteert, zeker in de delen die zich in de Middeleeuwen afspelen, waan je je als lezer geheel in het verleden. Met verschillende niet-alledaagse woorden en uitdrukkingen spat de liefde voor taal van de pagina’s, evenals de liefde voor boekwerken en manuscripten door de keuze voor de raamvertelling.

De auteur wekt de Middeleeuwen tot leven en daarmee ook zijn personages. Willem die Madoc maakte kent een gelukkig einde, maar is meer dan een heldenepos waarin alles van een leien dakje loopt. De avonturen van Madoc doen denken aan een ridderroman en zijn bij vlagen ongeloofwaardig maar de auteur slaagt erin zijn personage realistisch te houden door hem ook wat minder fraaie eigenschappen toe te dichten.

Willem die Madoc maakte is een roman met veel lagen, zowel qua thematiek als qua opbouw en schrijfstijl. Een intelligent bouwwerk dat de volle aandacht van de lezer vraagt en deze ook vasthoudt. Een aanrader voor iedereen die van de Middeleeuwen, historische romans of letterkundige mysteries houdt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anne Oerlemans

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.