Prima debuut, teleurstellend einde

Annemarie Snels Annemarie Snels
18 mrt 2021

Voor de facebookgroep ‘Boeken toer, lezen en recenseren van boeken van onbekende schrijvers’ las ik Oververhit van Inge Spaan, uitgegeven via Letterrijn.

Cover
De cover laat een massagesessie zien. Een getatoeëerde, gespierde man (van wie we alleen het middellijf, armen en handen zien) masseert de naakte rug van een vrouw (van wie we ook allen het middellijf en een arm zien). De fletse foto geeft me niet meteen het beeld van een ijzingwekkende thriller, maar heeft wel een sterke relatie met het verhaal.

Auteur
Inge Spaan (1980) werkt sinds de afronding van haar studie accountancy in de beroepsgroep die door velen als één van de saaiste wordt gezien. Gelukkig kan ze haar creativiteit kwijt in het schrijven van boeken en verhalen. Haar debuut Oververhit is hiervan het resultaat. Inge is geboren en woonachtig in de Achterhoek.

Achterflap
Het is de 28-jarige Jolijn gelukt haar leven in te richten zoals ze het zelf graag ziet. De enige dissonant vormt haar relatie met de getrouwde Bastiaan; een obstakel op haar uitgestippelde pad dat ze graag opgelost zou zien. Het lijkt te lukken en het geluk lacht haar toe, tot de eerste tegenslag zich aandient en dat blijkt het begin van een reeks te zijn. In eerste instantie houdt Jolijn vast aan toeval en pech, tot er een moment komt dat ze niet meer kan ontkennen dat iemand het op haar heeft gemunt. Maar hoe kan ze terugvechten als ze niet weet tegen wie en waarom? Zal Jolijn tijdig achterhalen hoe ver de onbekende zal gaan en hoe groot het gevaar is dat ze loopt?

De achterflaptekst nodigt wat mij betreft uit om het boek te gaan lezen.

Mening
Oververhit leest vlot, mede dankzij de korte hoofdstukken en het wisselende vertelperspectief. Vanwege dit wisselende perspectief leer je als lezer de personages goed kennen, vooral Jolijn, Marith Pieter en Suzanne. De spanning is van begin tot einde goed opgebouwd en constant aanwezig. Het einde vond ik helaas teleurstellend: de reden waarom iemand Jolijn dood zou willen hebben komt op mij ongeloofwaardig over (erg ingewikkeld om iemand te vermoorden terwijl een andere oplossing juist in haar werkkring eerder voorhanden moet zijn).
Het slot is ook geen slot, dus misschien dat er nog een vervolg komt?
De psychologie vind ik erg goed gebruikt in dit boek. Ik heb me erg kunnen inleven in hoe iemand zich moet voelen die wacht op haar grote, getrouwde, liefde en genoegen moet nemen met ‘tussendoortjes’, terwijl de echtgenote op haar beurt ook gedachtegangen en (haat)gevoelens laat zien die me heel logisch lijken. Marith is een goede vriendin die met humor en logisch verstand frisheid brengt in dit boek dat zich grotendeels afspeelt in een luxe saunacomplex.
Kortom, een prima debuut van Inge, waarvan helaas niet alle verhaallijnen naar het einde even goed zijn uitgewerkt.

Al met al is Oververhit van Inge Spaan voor mij 3,5 sterren waard.

Meer recensies van Annemarie Snels