Heerlijk vlot
Ik ben een van de uitverkorenen die Uitgeverij Ambo Anthos heeft uitgekozen om De Therapeut van B.A. Paris vooruit te lezen. Het boek verschijnt maandag1 maart 2021. Dank je wel Ambo Anthos voor het beschikbaar stellen van het e-book.
Cover
De bloedrode cover met een verwelkte roos en los rozenblaadje als illustratie roept een macabere sfeer op en maakt nieuwsgierig. De tekst ‘Het perfecte huis en de perfecte buren. Of een web van leugens?’ verhoogt mijn interesse. Die web van leugens zal het wel zijn, want een perfect huis en perfecte buren zijn geen ingrediënten voor een thrillerwaardig boek.
Auteur
B.A. Paris is van Frans-Ierse komaf en groeide op in Engeland. Ze heeft ook een tijd in Nederland doorgebracht. Momenteel woont ze in Frankrijk, waar ze met haar man een talenschool heeft opgezet. Na het succes van haar debuutthriller, Achter gesloten deuren, volgden de al even succesvolle titels Gebroken, Breng me terug en Het dilemma. Tevens schreef ze in samenwerking met topauteurs Sophie Hannah, Clare Mackintosh en Holly Brown de thriller De understudy.
Achterflap/samenvatting
Eindelijk komt de langgekoesterde wens van Alice en Leo uit: ze nemen hun intrek in een pas gerenoveerde woning in The Circle, een exclusieve gated community. Alice heeft niet eerder in een grote stad gewoond en moet dan ook even wennen. Toch wil ze er het beste van maken. Ze leert haar buren steeds beter kennen, en tijdens een buurtborrel komt ze te weten dat haar woning een schokkend geheim herbergt. Hierna raakt ze geobsedeerd door Nina, de therapeut die hun huis twee jaar voor Alice en Leo bewoonde en er werd vermoord, en ze wil er koste wat het kost achter komen wat er is gebeurd. Maar niemand wil haar meer vertellen over de precieze gebeurtenissen van destijds. Haar buren lijken iets voor haar verborgen te houden, en binnen The Circle blijkt alles lang niet zo perfect als het lijkt.
Mening
Dit is het eerste boek van B.A. Paris dat ik heb gelezen. Haar schrijfstijl smaakt zeker naar meer. Het boek leest bijzonder vlot, mede dankzij de overzichtelijke hoofdstukken. Het plot is er een waar de spanning constant sluimerend aanwezig is, maar pas bij het slot zat ik op het puntje van mijn stoel. Verder gaat het veel over relaties (met je partner, buren en vrienden) en over leven in en met het verleden. Dat beschrijft Paris allemaal prima, maar dit voerde wat mij betreft iets te veel de boventoon. De meeste personages zijn goed uitgewerkt, sommigen reageren niet in alle situaties even logisch. De redactie had hier en daar beter gekund. Ergens was ik de chronologie ineens kwijt. En ik kwam in drie elkaar opvolgende zinnen meermaals het woord ‘bewijs’ tegen. Dat was wat veel van het goede. Neemt niet weg dat ik erg heb genoten van De Therapeut.
De Therapeut van B.A. Paris is voor mij 4 sterren waard.