Advertentie
    Annette Rijsdam Hebban Recensent

Eva Burgers heeft al aardig wat spannende young adults op haar naam staan, waaronder de Kaya Crime serie, Stille Getuige en Fataal. Naast auteur is ze scriptschrijver, tv-maker en bedenker van crime-reality tv. Binnenkort verschijnt haar eerste thriller voor volwassenen.

De zeventienjarige Olivia Parker staat in de twijfelmodus. Ze weet niet of ze wel verder wil met haar vriendje die haar rare berichten stuurt, ze weet niet wat ze wil gaan studeren en ze weet eigenlijk helemaal niet wat ze nog wel en niet wil met haar leven. Eigen keuzes maken staat bovenaan haar lijstje en daarom besluit ze spontaan naar Parijs te gaan. Ze hoopt daar de rust te vinden om eens goed na te denken, maar degene die haar thuis in Amsterdam al lastig viel, is haar gevolgd naar Parijs en komt steeds dichterbij. Met alle gevolgen van dien.

Eva Burgers weet hoe ze een spannend verhaal moet schrijven. Ze heeft de nodige kennis opgedaan tijdens haar werk als rechercheur en dat lees je duidelijk terug. De details zijn zeer realistisch. Daarnaast heeft ze ook een zeer prettige vlotte schrijfstijl. Combineer dit met korte hoofdstukken zonder al te veel poespas en je hebt een verhaal waar je doorheen vliegt. Wat het meest opvalt is dat Eva Burgers de 'gewone' hoofdstukken heeft afgewisseld met politierapporten, opgesteld door een rechercheur met dossiernummer en al. Dit geeft het een akelig realistisch tintje mee. Ook de werkwijze van de politie wordt gedetailleerd weergeven en is echt een meerwaarde voor het boek Wanhoop.

De andere hoofdstukken zijn kort en bondig en Burgers zet er redelijk veel vaart achter. Hier en daar wordt er wel aandacht besteed aan omschrijvingen, maar het draait grotendeels om de dreiging en de actie. Vooral die dreiging is goed aanwezig. Burgers stijl is zonder poespas en richt zich niet alleen op een jonger publiek. Ook de gebeurtenissen niet, want halverwege het boek zijn er al twee doden en is er iemand ontvoerd. Burgers weet de lezer constant op het verkeerde spoor te zetten door meerdere verdachten aan te dragen.

Wanhoop is een young adult, maar ook prima te lezen voor een wat 'ouder' publiek. De nadruk ligt vooral op het thriller-element. De personages staat wel allemaal op een kruispunt in hun leven waarin ze de stap naar volwassenheid moeten zetten qua relatie, nieuwe vorm van het gezin of juist het accepteren van de breuk in het gezin, maar nergens overheerst die thematiek op een vervelende manier.
Hoewel Wanhoop qua vorm een prima thriller is, balanceert het verhaaltechnisch op een randje. Het is een Young Adult, maar toeval en naïviteit bij sommige personages speelt wel een te grote rol. Het doet geen afbreuk aan het verhaal, maar doet hier en daar wel een wenkbrauw optrekken. Dat is jammer.

Desalniettemin is Wanhoop een spannende thriller van begin tot het eind, die je het liefst in één adem zou uit willen lezen.

Reacties op: Spannend van begin tot het einde

22
Wanhoop - Eva Burgers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker