Vertel het de bijen

Aspen Aspen
2 mrt 2022

Claire, Jamie en hun familie en vrienden maken zich verder klaar voor de komende revolutie. Door de kennis die Claire heeft kunnen ze zich op sommige dingen voorbereiden maar ook dit brengt weer bepaalde zorgen met zich mee.

Na zo veel over Claire en Jamie gelezen te hebben blijf ik het interessant vinden wat ze allemaal mee gaan maken. Toch vond ik het grootste gedeelte wat aan de saaie kant. Veel gaat over hun liefde, het verleden maar ook over alles wat er gedaan moet worden. Begrijpelijk dat dit verteld werd maar voor mij voelde het soms aan als te veel. Vooral omdat de historische belangrijke momenten snel voorbij waren. Ook worden er soms ineens een paar maand overgeslagen. Hierdoor voelde het voor mij niet helemaal in balans. Ook vond ik de niet historische gebeurtenissen erg voorspellend en niet altijd even realistisch.

Soms had ik ook wat moeite met Claire. In mijn ogen wordt ze continu als arts neergezet. Bij bijna alles stukken met Claire wordt wel iets medisch benoemt. Dit was voor mij te veel van het goede. Daarnaast had ik graag meer gezien vanuit William zijn perspectief. Claire en Jamie vond ik in dit deel grotendeels wat saai maar William had wel interessante opdrachten en problemen. Zelfde geld overigens voor Ian.

Doordat er zo veel delen zijn ondertussen zijn er ook ontzettend veel personages. De stamboek voorin het boek is een handige leidraad maar er zijn zo veel meer personages dan alleen de familie Fraser. De hoeveelheid personages maakte het soms wat onduidelijk.

Waar ik ook wel een beetje moeite mee heb is dat het boek in 2 delen is opgedeeld in de Nederlandse versie. Ik snap de keuze vanwege het formaat maar het voelt ook wel een beetje als geldklopperij.

Ondanks al deze puntjes van kritiek voelde het weer heerlijk om in deze wereld terug te keren. Het voelt als iets vertrouwds. Ook het einde maakt dat ik toch ook weer een volgende deel wil gaan lezen.

Recensies is voor beide delen van deze titel.

Meer recensies van Aspen