Geweldig verhaal!
In Wat zou Justyce doen? volgen we het verhaal van de Afro-Amerikaanse jongen Quan. Hij zit opgesloten in een jeugddetentiecentrum als straf voor misdaad die hij echter niet heeft gepleegd. In het jeugddetentiecentrum schrijft hij brieven naar zijn vriend Justyce, de hoofdpersoon van het vorige boek van Nic Stone. Door middel van deze brieven en flashbacks leren we Quan kennen en leren we meer over zijn moeilijke thuissituatie. Zo zien we dat zijn vader in de gevangenis zit, dat Quan last heeft van racisme, dat niemand in hem gelooft en dat hij zelf langzaam ook het geloof in de medemens verliest.
Het is zeker aan te raden om ook het voorwoord en nawoord van dit boek te lezen. Daarin geeft Nic Stone uitleg waarom ze besloot om het verhaal van Quan te vertellen. Er zijn namelijk vele mensen die opgroeien onder omstandigheden die niet ideaal zijn, waardoor ze minder kans hebben op een succesvol bestaan en uiteindelijk in een neerwaartse spiraal terechtkomen. Dit verhaal laat zien dat het wel mogelijk is om dit te veranderen. Dit is dus zeker een belangrijk en krachtig verhaal om te vertellen.
Wat zou Justyce doen? is dus een belangrijk boek dat verdient om te worden gelezen. Het heeft een heel interessant hoofdpersonage en leest vlot. Het laat zien hoe het is om op te groeien onder niet ideale omstandigheden en daardoor weinig zicht te hebben op een hoopvol en succesvol bestaan. Van mij krijgt dit boek 4 sterren.